ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Οι Έλληνες αρνούνται να κόψουν την καφετέρια – Τι θα γίνει με το freddo αν υπάρξει «grexit»

Μπορεί να ζουν την μεγαλύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης εποχής, όμως οι Έλληνες παραμένουν προσκολλημένοι στην αγαπημένη τους συνήθεια. Έτσι, τα καφέ της χώρας παραμένουν γεμάτα ακόμα και το βράδυ πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη, αναφέρει το Reuters.

Χτυπημένοι από την πτώση μισθών και συντάξεων, από την αύξηση των φόρων και την ανεργία, οι Έλληνες αναγκάστηκαν να μειώσουν τα έξοδά όμως δεν είναι πολλοί αυτοί που είναι έτοιμοι να κόψουν την συνήθεια του κρύου καφέ, είτε φρέντο είτε φραπέ, για τον οποίο πληρώνουν από 2 έως 4,5 ευρώ, όσο θα πλήρωνε και ένας κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνεται.

Τα καφέ της Αθήνας παραμένουν γεμάτα, αφού "οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κόψουν οτιδήποτε άλλο, εκτός από τον καφέ τους. Η κίνηση των πελατών μας παραμένει σταθερή", αναφέρει στο Reuters o 34χρονος Κλεάνθης Κανέλλος, μάνατζερ γνωστού καφέ στο κέντρο της Αθήνας.

Η σχέση αγάπης των Ελλήνων με τον καφέ πάει πίσω στον χρόνο. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, ο καφές έλειψε στους Έλληνες τόσο πολύ κατά την κατοχή της Ελλάδας από τους Nazi, που έφτιαξαν υποκατάστατό του από σπόρους και ρεβίθια.

Το καπουτσίνο και το φραπέ ηγούνται στις πωλήσεις, αλλά ένα μεγάλο μέρος της πίτας διατηρεί και ο "ελληνικός", ο οποίος κοστίζει φθηνότερα, κάτω από τα 2 ευρώ.

"Δεν πιστεύω ότι οι Έλληνες θα φύγουν από το ευρώ, αν όμως συμβεί αυτό, οι εισαγόμενοι καφέδες, όπως ο Espresso θα ακριβύνουν, αφού θα είναι πιο ακριβή η εισαγωγή τους", αναφέρει ο μάνατζερ του Old Flo cafe. "Μπορεί τότε οι πελάτες μας να αλλάξουν τα γούστα τους και να επιστρέψουν στον ελληνικό και τον φραπέ", συμπληρώνει.

"Ασφαλώς και θα πάρουμε την απόφασή μας για το τι θα ψηφίσουμε στου δημοψήφισμα πίνοντας έναν καφέ", αναφέρει στο Reuters o ξενοδοχοϋπάλληλος Μάρκος Ευθυμόπουλος. "Πως θα μπορούσαμε να πάρουμε μία τόσο σημαντική απόφαση χωρίς συζήτηση με έναν φίλο, πίνοντας έναν κρύο καφέ;" διερωτάται. "Πάντα αυτό κάνουμε", συμπληρώνει.

"Βρήκατε το τέλειο παράδειγμα, ενός ατόμου που δεν μπορεί να πάρει μία απόφαση χωρίς να την σκεφτεί πίνοντας έναν καφέ", αναφέρει στο Reuters η 16χρονη Χριστίνα Ζωίδου.