ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών θα ζητήσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου -όπως είπε- να τους ενημερώσει και να ακούσει και τις δικές τους απόψεις. 

«Αποδείξαμε ότι όταν ένας λαός έχει πίστη και συλλογική συνείδηση μπορεί να αντέξει και να ξεπεράσει ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες», ανέφερε  για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

«Γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία», σημείωσε.

«Από τώρα και στο εξής είμαστε όλοι ένα», πρόσθεσε. χρειάζεται ενότητα ομοψυχία 

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι από αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος. 

Αυτήν τη φορά, συνέχισε, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το πρόβλημα του χρέους. 

Τα σημαντικότερα σημεία του διαγγέλματος Τσίπρα : 

Τούτη την ώρα θέλουμε ενότητα και συνοχή, ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Αύριο το πρωί θα ζητήσω σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θέλουμε αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για τη μεταφορά των βαρών από τους αδύναμους στους ισχυρούς με αναπτυξιακές επενδύσεις σε συνεργασία με την Ευρ. Επιτροπή. Βάζουμε στο τραπέζι επίσημα και το θέμα του χρέους έχοντας μαζί μας την έκθεση του ΔΝΤ που ζητά το ίδιο με εμάς.

Ο λαός σήμερα απάντησε στο σωστό ερώτημα. Δεν απάντησε στο ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ. Αυτό το ερώτημα πρέπει να φύγει για πάντα. Είπαμε ότι θέλουμε την Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Άμεση προτεραιότητα μας είναι η αποκατάσταση της τραπεζικής σταθερότητας. Η ΕΚΤ κατανοεί την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης.

Έχω πλήρη συνείδηση πως η εντολή που παίρνω δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά εντολή συμφωνίας για απεγκλωβισμό από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν δίκαιες λύσεις, αρκεί να το θέλουν και οι δύο πλευρές.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους Ευρωπαίους πολίτες που έδειξαν την αλληλεγγύη τους.

Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω ανεξάρτητα από το τι επιλέξατε. Είμαστε όλοι ένα και χρέος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο για να ξεπεράσουμε την κρίση με συνοχή, σταθερότητα και εθνική ενότητα.

Σήμερα δεν έχουμε νικητές και ηττημένους. Μαζί γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του τόπου