ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟ «ΟΧΙ» δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών -Σύνοδος Κορυφής και Eurogroup

To συντριπτικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα ήρθε για να ταρακουνήσει τα εγχώρια και διεθνή ύδατα των πολιτικών εξελίξεων δρομολογώντας μια σειρά διαδικασιών με ταχείς ρυθμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του να συγκαλέσει το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Στην συνάντηση με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι να σφυρηλατήσουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις  για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος προσδιορίζεται από τους όρους της διεξαγωγής του και ότι «η Ελλάδα ήταν και  θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ουδείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά τη λαϊκή ετυμηγορία που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία». 

Η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και η προ ημερών ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, από τη Φώφη Γεννηματά, έλυσαν τα χέρια του πρωθυπουργού προκειμένου να αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες.

Έτσι στις 10.00 το πρωί σήμερα συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Κομβικής σημασίας, θεωρείται η Τηλεδιάσκεψη που θα έχουν για τη χώρα μας ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό, -όπως είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης- ενώ αύριο το βράδυ συγκαλείται σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Σ'αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να είναι πυκνές οι τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού.

Τέλος, στις 7.30 προγραμματίζεται η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, προκειμένου να συζητήσουν εξίσου για το ελληνικό θέμα.

Διαβάστε σχετικά: