ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά

Υπό το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε χθες λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ την παραίτησή του από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Μετά από 5,5 έτη προεδρίας και 2,5 πρωθυπουργίας, ο κ.Σαμαράς αποχώρησε ορίζοντας μεταβατικό αντικαταστάτη του τον Βαγγέλη Μεϊμάράκη.

 

 

 

«Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη Παράταξή μας χρειάζεται μια “νέα αρχή”. Παραιτούμαι από την ηγεσία της Ν.Δ.» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

«Κράτησα τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, για να διευκολύνω να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του ΝΑΙ» συμπλήρωσε αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς το μερίδιο της ευθύνης για το αποτέλεσμα και στην πολιτική και επικοινωνιακή εμπλοκή του ίδιου σε αυτό.

Οι συνεργάτες του άλλωστε, σύμφωνα με την Καθημερινή, δεν αποδέχονται την επιλογή που έγινε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κ.Σαμαρά στη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, με την παράλληλα τοποθέτηση της αντιπολίτευσης σε δεύτερο πλάνο. Η εκτίμησή τους είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα της κάλπης θα ήταν διαφορετικό.

Η συντριπτική ήττα ωστόσο, η οποία διέψευσε τις αρχικές εκτιμήσεις για οριακό αποτέλεσμα, πρακτικά έκανε αδύνατη τη συνέχιση της πορείας του κ.Σαμαρά.

Οι ελπίδες του πρώην πρωθυπουργού για παραμονή στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν από τα μηνύματα που έφταναν στη Συγγρού από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το μέτωπο του «Όχι» επιφυλάσσει ευρεία νίκη επί του «Ναι», με το οποίο είχε ταυτιστεί ο Αντώνης Σαμαράς στο δημοψήφισμα.

Η δεύτερη εκλογική συντριβή της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά σε επίπεδο δημοψηφίσματος, δεν μπορούσε να επιτρέψει την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της Συγγρού, την ώρα που ήδη στο εσωτερικό του κόμματος δελφίνοι έκαναν ανοιχτά λόγο για ανάγκη παραίτησής του από την επομένη της 26ης Ιανουαρίου τόσο στα κομματικά όργανα, όσο και με δηλώσεις τους και συνεντεύξεις στα Μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ήταν ειλημμένη από το απόγευμα της Κυριακής, όταν είχε ενημερωθεί για το ναυάγιο του δημοψηφίσματος. Έτσι, ο κ. Σαμαράς από το απόγευμα φέρεται να είχε ενημερώσει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα εχθρικών δηλώσεων που θα όξυνε το κλίμα εσωστρέφειας που ήδη φουντώνει από την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού του ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς να λάβει αυτή τη θέση «και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες» για την εκλογή ηγεσίας. Συνεπώς ο κ.Μεϊμαράκης συμμετείχε στο σημερινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αφού προηγουμένως είχε συσκεφτεί με τον κ.Σαμαρά. Ο ίδιος ωστόσο, φαίνεται αποφασισμένος να ζητήσει την έγκριση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς το πρόσωπό του.

Σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας από τη βάση, κύκλοι του κόμματος σημειώνουν ότι θα γίνουν «σύμφωνα με το καταστατικό», προφανώς όχι όμως εν μέσω θέρους και των τρεχόντων πολιτικών εξελίξεων.

Της παραίτησης είχε προηγηθεί η σκληρή κόντρα τόσο με τη Ντόρα Μπακογιάννη, που ζήτησε το κεφάλι του επί πίνακι για την αποτυχία στο δημοψήφισμα, όσο και η παρέμβαση τουπροέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος με ανοιχτή παρέμβασή του ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, κυκλοφόρησαν ευρέως φήμες για παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ έντονες ζυμώσεις και κινητικότητα υπήρχε και από την πτέρυγα των «καραμανλικών».

Πάντως, γαλάζια στελέχη εξέφραζαν χθες την εκτίμησή τους ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τον «υπηρεσιακό» – μεταβατικό του ρόλο για να εδραιωθεί στην εσωκομματική σκακιέρα μέχρι την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου από το Συνέδριο του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ένεκα των καταιγιστικών εξελίξεων στο επίπεδο της οικονομίας, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα πορευθεί στις κάλπες με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Την ίδια ώρα πάντως τα επιτελεία των δελφίνων στη Συγγρού έχουν πάρει φωτιά για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Τα ονόματα που ακούγονταν στους διαδρόμους της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μάκη Βορίδη, του Νίκου Δένδια και του Βασίλη Κικίλια, ωστόσο η επόμενη μέρα της παραίτησης Σαμαρά αναμένεται να ξεκαθαρίσει καλύτερα το τοπίο στην Κεντροδεξιά, καθώς αναμένονται κινήσεις και από το μπλοκ των «καραμανλικών».

Διαβάστε επίσης: