ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον ανασχηματισμό – Συνεχίζει με τους 110 ο Τσίπρας – «Ραντεβού» το φθινόπωρο για… εκλογές;

Με τρεις κινήσεις συνεχίζει στην πολιτική σκακιέρα ο Αλέξης Τσίπρας, αφού είναι αποφασισμένος να παραμείνει ακόμα και με κυβέρνηση μειοψηφίας, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα να αποκτήσει μια προοπτική εξόδου από την κρίση.

Πρώτη κίνηση

Ο ανασχηματισμός. θεωρείται πια ότι βρίσκεται προ των θυρών και  θα αφορά τουλάχιστον στην αντικατάσταση των διαφωνούντων υπουργών: Λαφαζάνη, Βαλαβάνη, Ήσυχου και Στρατούλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν ακόμη τέσσερις έως πέντε αλλαγές υπουργών και αναπληρωτών υπουργών ενώ “καραμπόλα” μπορεί να προκύψει εάν η Ζ. Κωνσταντοπούλου αντικατασταθεί από πρόσωπο που αυτή τη στιγμή είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Δεύτερη κίνηση

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε χθες κατά την διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης με συνεργάτες του που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας και θα ψηφίσει και το δεύτερο πακέτο των μέτρων ενώ αποδοκίμασε τους 32 βουλευτές που ψήφισαν καθαρά “όχι” εγκαλώντας τους για έλλειψη εναλλακτικής πρότασης και για απουσία αλληλεγγύης και συντροφικότητας -βαριοί χαρακτηρισμοί για ένα αριστερό κόμμα.

«Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς» για να προσθέσει: «Πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».

Σε υψηλούς τόνους, ο Πρωθυπουργός επέκρινε δριμύτατα του βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών» τόνισε.

Εκανε μάλιστα λόγο για επιλογή «που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

Στη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, κατά την εκτίμησή του, «οι εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κατατεθούν στη Σύνοδο Κορυφής δεν έδιναν διέξοδο στο εκβιαστικό δίλημμα που αντιμετωπίσαμε».

Τρίτη κίνηση

Οι εκλογές.  Όπως επιβεβαίωσε ο Ν. Βούτσης είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Οκτώβριο, εκλογές θα γίνουν, ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας.
Εδώ ερώτημα παραμένει εάν θα στηρίξουν οι ΑΝΕΛ τα νομοσχέδια και εάν θα υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη.
Ερώτημα επίσης παραμένει εάν θα διευρυνθούν οι διαφωνίες εντός της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Οι εκλογές ωστόσο θα αποτελέσουν την “ευκαιρία” για το μεγάλο ξεκαθάρισμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές αυτές γίνονται με λίστα και αυτό το χαρτί αναμένεται να το παίξει το Μαξίμου. 
Ουσιαστικά η επιμονή στη διαφωνία αλλά και η μη παραίτηση οδηγεί το Μαξίμου στο να μην συμπεριλάβει στις εκλογικές λίστες του διαφωνούντες και έτσι ανοίγει η πόρτα της τελειωτικής ρήξης.