ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφώνεται ο εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ – Ο Τσίπρας έτοιμος για ρήξη με τους υποστηρικτές της δραχμής

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της χθεσινής πολιτικής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων του iskra.gr. 

 

 

Ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση υπέρ της δραχμής με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μαζί με τα άλλα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ζητούν Διαρκές Συνέδριο.  
  
Είναι προφανές και για τον πιο δύσπιστο ακόμη ότι οι δύο πλευρές έχουν πάρει θέση μάχης ενόψει των κρίσιμων εσωκομματικών διαδικασιών, Κεντρική Επιτροπή και Συνέδριο, Έκτακτο ή Διαρκές θα δείξει σήμερα στη νέα συνεδρίαση της Π.Γ., με τις πιθανότητες για ενότητα του κόμματος να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. 

Μετά τη χθεσινή ομιλία του κ. Λαφαζάνη, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε μια μίνι σύσκεψη στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εκτιμηθεί κατάσταση και κοινή ήταν η εκτίμηση ότι ο πρώην υπουργός άναψε την…iskra (…"σπίθα" στα ρώσικα) της διάσπασης και πλέον ο κ.Τσίπρας είναι ακόμη πιο αποφασισμένος να ακολουθήσει το δρόμο των "καθαρών λύσεων", δηλαδή της ρήξης με τους υποστηρικτές της δραχμής.

Δεν είναι τυχαίο προς αυτή τη κατεύθυνση ότι ο πρωθυπουργός με την πολιτική εισήγηση στην Π.Γ. πρότεινε την διεξαγωγή Συνεδρίου μετά την συμφωνία, εντός του Σεπτέμβρη δηλαδή, ωστόσο μετά την επιμονή των στελεχών της "Πλατφόρμας" για “Διαρκές Συνέδριο” πριν τη νέα ψηφοφορία έγκρισης του τρίτου μνημονίου στη Βουλή, αντιπρότεινε αιφνιδιάζοντας τα μέλη του οργάνου λέγοντας ότι "Πριν την συμφωνία με τους εταίρους μόνο Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να πάρει απόφαση επί της ουσίας. Σε καμία περίπτωση η Κεντρική Επιτροπή ή το Διαρκές Συνέδριο"

Μάλιστα σε δεύτερο χρόνο φέρεται να τόνισε ότι ενώ ο ίδιος δίνει μάχη για την παραμονή της χώρας και την διαπραγμάτευση εντός ευρώ, οι διαφωνούντες μιλούν για επιστροφή στο "εθνικό νόμισμα" και στη δραχμή. 

Τώρα είναι κατά τον κ. Τσίπρα "η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στην Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ)" και επισήμανε "Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας". 

Και υπογράμμισε "Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τα μέτωπα της μάχης που έχει να δώσει σήμερα η Αριστερά. Γι αυτό απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε", αποκαλύπτοντας εμμέσως το πολιτικό περιεχόμενο των μυστικών δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του για την πορεία του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ και που τον καλούν να "στοιχηθεί" με τον "κοινωνικό" ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας πίσω τον "κομματικό"! 

Όσο για τους διαφωνούντες, σύμφωνα με το newsit.gr, το στίγμα το έδωσε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος κλείνοντας την πολιτική εκδήλωση του iskra.gr αναρωτήθηκε με σκωπτικό ύφος και επισημοποιώντας τη ρήξη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ "τι σχέση έχει η κυβέρνηση Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ;" 

Διαβάστε επίσης: 

Τι άλλαξε για τα Capital controls – Τι πρέπει να γνωρίζετε για καταθέσεις και δάνεια