ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ομπάμα αδειάζει τους Τούρκους – Είστε μόνοι στον πόλεμο με την Συρία

Oι ΗΠΑ "άδειασαν" την Τουρκία ελέω Ιράν στα σχέδια της Άγκυρας για χερσαίες επιχειρήσεις εντός Συρίας και ο συντονιστής της συμμαχίαs κατά του ISIL στρατηγός Τζον Αλεν προειδοποιεί ότι «αν οι Τούρκοι αποφασίσουν να εισβάλουν σε συριακό έδαφος  θα το πράξουν μονoμερώς με δική τους ευθύνη».

 

 

 
Η δήλωση του στρατηγού καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν στους βομβαρδισμούς κατά θέσεων του YPG (η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή), και τις πρόσφατες εισβολές τουρκικών τεθωρακισμένων δυνάμεων εντός συριακού εδάφους. Συν τοις άλλοις οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλέον να έρθου σε άμεση σύγκρουση με την κυβέρνηση Μ.Άσαντ καθώς αυτό ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την υπογραφείσα συμφωνία με το Ιράν.
 
Εάν η Τουρκία επιμείνει στην εχθρική στάση της κατά του Σύρου ηγέτη αυτό θα το συνεχίσει μόνη της, και εάν τουρκικά στρατεύματα έρθουν σε επαφή με τον συριακό Στρατό, ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα με τρεις μεραρχίες Ιρανών μαχητών προερχόμενων απο τα σώματα Al-Quds, αυτο θα γίνει με ευθύνη της Άγκυρας και μόνο.
 
Η κυβέρνηση Μ.Άσαντ λόγω της λειψανδρίας που χαρακτηρίζει τον συριακό Στρατό μετά από 4 έτη συνεχών μαχών, έγινε πιο πραγματιστική και κυρίως συνειδητοποίησε ότι εάν δεν αποκοπούν οι ροές όπλων, και ανδρών από την Τουρκία και το Β.Ιράκ, δεν θα μπορέσει να επιβληθεί των ισλαμιστών εισβολέων, και πλέον έχει στρέψει τους πόρους της στην κυριαρχία επί των συνοριογραμμών, μόνο έτσι θα μπορέσει να "πνίξει" το ISIL και τους υπόλοιπους ισλαμιστές.
 
Η χρήση του άρθρου IV του Χάρτη του ΝΑΤΟ που ενεργοποίησε η τουρκική πλευρά για τη σύγκληση σήμερα στις Βρυξέλλες των πρέσβεων του «ΝΑΤΟ» για πολιτικές διαβουλεύσεις δεν θα πάει πέρα ​​από την παροχή μιας κοινής δήλωσης αναφορικά με την «Daash» (το Ισλαμικό Κράτος)
 
Εξαίρεση θα είναι η στάση ενεδεχομένως της Γερμανίας που ίσως καταθέσει την επιφύλαξη και δυσαρέσκειά της για την «δυσανάλογη αντίδραση» της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εξέφρασε την υποστήριξή του στο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά τόνισε, σε δήλωσή του στο δίκτυο «BBC» ότι  «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να περιοριστεί στο επίπεδο της αυτοάμυνας » προειδοποιώντας για τις υγκρούσεις με τους Κούρδους.
 
Δεν νομίζω ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, αλλά πιστεύουμε ότι θα παράσχει μια κάλυψη από αέρος στους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες» (το ποιοι είναι αυτοί είναι άλλο ζήτημα).
 
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του PKK, έως ότου οι Κούρδοι μαχητές παραδώσουν τα όπλα.
 
«Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας έως ότου επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ATV. «Είναι είτε τα όπλα είτε η δημοκρατία. Αυτά τα δύο δε συμβαδίζουν», διεμήνυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
 
Αν και επισήμως η κυβέρνηση της Άγκυρας αρνείται ότι έχει βομβαρδίσει θέσεις Κούρδων στη βόρεια Συρία, Τούρκοι αξιωματούχοι- υπό καθεστώς ανωνυμίας- επιβεβαιώνουν το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η Αεροπορία της χώρας(ΤΗΚ) εναντίον θέσεων του PKK στο Ιράκ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διευκρίνισε πάντως πως η Τουρκία δεν πρόκειται να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Συρία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αν και υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στη μεθόριο και εναντίον αυτονομιστών του PKK μπορεί να «αλλάξουν το παιχνίδι».

 
Εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, η Άγκυρα πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή μεγάλη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί μέλη του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και του αριστερού κόμματος DHKP-C. Η διπλή επίθεση που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα τόσο εναντίον του PKK όσο και εναντίον των τζιχαντιστών, δείχνει, όπως επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές, ότι, προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης παραμένει η αποδυνάμωση των Κούρδων παρά του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο το χαρακτηρίζει η κοινή του θρησκευτική πίστη ως προς το κυβερνών ΑΚR.
 
Την ίδια στιγμή οι συγκρούσεις των Κούρδων με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζονται. Στην επαρχία Αγκρί, επί της εθνικής οδού προς την επαρχία Βαν, μαχητές του PKK, σταμάτησαν φορτηγό αυτοκίνητο και του έβαλαν φωτιά και στη συνέχεια συγκρούστηκαν με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσαν στην περιοχή.
 
Το συμβάν έγινε στις τέσσερις το απόγευμα όταν ομάδα ένοπλων Κούρδων αυτονομιστών επιτέθηκαν και διέκοψαν την πορεία του φορτηγού που μετέφερε εφόδια σε τουρικό στρατιωτικό φυλάκιο. Οι Κούρδοι του έβαλαν φωτιά.
 
Στην περιοχή έφθασαν τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που συγκρούστηκαν με τους αντάρτες  οι οποίοι χρησιμοποιούσαν βαριά όπλα και ρουκέτες. Δεν έχουν βγει πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.
 
Οι μαχητές διέφυγαν προς το όρος Tendürek.
 
Σήμερα το βράδυ μαχητές της αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων, PKK,  έβαλαν φωτιά σε αγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή Ντογκού Μπαγιαζίτ.
 
Η έκρηξη έλαβε χώρα στον αγωγό φυσικού αερίου έρχεται από το Ιράν και σύμφωνα με τους χωρικούς το σπάσιμο του αγωγού και η πυροδότησή του έγινε από τους Κούρδους μαχητές.
 
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εκδηλώθηκε μεγάλη έκρηξη με ισχυρό θόρυβο που ακούστηκε σε όλα τα χωριά της περιοχής. Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έσπευσαν στην περιοχή και απέκλεισαν όλα τα σημεία πρόσβασης.
 
 
Πηγή: defencenet.gr