ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας και Ολάντ: Τελειώνουμε το Δεκαπενταύγουστο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την συνάντηση των δύο ανδρών στην Ισμαηλία της Αιγύπτου.

 

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της δεύτερης διώρυγας του Σουέζ.

Επίσης οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα του ταμείου που προβλέπεται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη και πλέον επωφελής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επίσης, συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει οτιδήποτε χρειάζεται προκειμένου να ανακάμψει το γρηγορότερο δυνατό η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στο Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια. Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ. Συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Σε ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας επικεντρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την οποία συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές των δύο χωρών σε τεχνικό επίπεδο ενόψει της σύγκλησης της 9ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης να υπάρξει την ερχόμενη περίοδο τηλεφωνική επαφή του Έλληνα υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας κ. Νόβακ. Τέλος επιβεβαιώθηκε η βούληση για υλοποίηση των έως τώρα συμφωνηθέντων κατά την αμέσως επόμενη περίοδο.

O πρωθυπουργός είχε εξάλλου ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, όπου συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα μιας επίσκεψης του προέδρου της Παλαιστίνης στην Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

 Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων