ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τέσσερα σενάρια και ο κίνδυνος των επαναληπτικών εκλογών

Τα τέσσερα σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών και τις πιθανές συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν από αυτές εξετάζει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, με το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών να μην αποκλείεται.

Σενάριο πρώτο: Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Μία τέτοια συμμαχία, σύμφωνα με το Reuters, θα εξασφάλιζε μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και πιθανότατα θα ικανοποιούσε τους δανειστές, όμως η “συγκατοίκηση” αυτή θεωρείται πολύ δύσκολη, με δεδομένες τις σημαντικές διαφορές που χωρίζουν τα δύο κόμματα, όπως οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το προσφυγικό και άλλα θέματα. Έτσι, ακόμα κι αν μία τέτοια συνεργασία γινόταν πράξη, εκτιμάται ότι θα παρουσιάζονταν προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ ένας επιπλέον κίνδυνος είναι ότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει, ως τρίτο κόμμα, η Χρυσή Αυγή.

Σενάριο δεύτερο: Συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ

Η συνεργασία του πρώτου κόμματος, όποιο κι αν είναι αυτό, με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιθανή στο πλαίσιο μίας ευρύτερης κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι ο πήχυς της αυτοδυναμίας βρίσκεται περίπου στο 38%, ποσοστό που δύσκολα θα αποσπάσει κάποιο κόμμα. Όπως σημειώνει πάντως το Reuters, μετά τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας και την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του, είναι πιθανό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μη θέσει σε κίνδυνο την ήδη χαμηλή δημοτικότητα του κόμματος.

Σενάριο τρίτο: Εκ νέου συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την προθυμία του να συνεργαστεί και πάλι με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι με τη σειρά τους απορρίπτουν μία ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από την πλευρά τους το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να συνυπάρξουν σε μία κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ – επομένως δε θεωρείται εφικτή μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα μπει στη Βουλή, με τις δημοσκοπήσεις να το εμφανίζουν οριακά στο 3%.

Σενάριο τέταρτο: Επαναληπτικές εκλογές

“Κανείς δεν τις θέλει. Σίγουρα οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί”, σημειώνει το Reuters, υπενθυμίζοντας πως οι εκλογές της Κυριακής θα είναι η τρίτη εκλογική διαδικασία σε λιγότερο από έναν χρόνο στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη υπαινιχθεί ότι θα επιρρίψει τις ευθύνες για μία ενδεχόμενη νέα προσφυγή στις κάλπες στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αν “απαιτήσουν” να συνυπάρξουν στην επόμενη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.