ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kατασχέσεις εξπρές για χρέη στο Δημόσιο – Αλλάζουν τα κριτήρια στις 100 δόσεις

Οι εκλογές τελείωσαν και τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού… Δηλαδή αρχίζει και επίσημα η εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές και των μέτρων που προβλέπει.

 

Ένα εξ αυτών, είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα το νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, αναμένεται να υπάρξει αύξηση του επιτοκίου στο 5% από το 3%. Παράλληλα, προβλέπεται επιβολή επιτοκίου 5% για οφειλές έως 5.000 ευρώ που ήταν άτοκες. Σε αυτό το πλαίσιο όμως οι φορολογούμενοι μπορούν να παρακάμψουν το εν λόγω επιτόκιο εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις:

Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
Η βασική οφειλή που θα υπάγεται στη ρύθμιση να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Βάσει του νόμου, υπάρχει η δυνατότητα μείωση του αριθμού των δόσεων στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει την οικονομική ευχέρεια να τις αποπληρώσει. Τα ωστόσο, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και θα οριστικοποιηθούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.  

Ωστόσο, οι ασυνεπείς οφειλέτες θα χάνουν τη ρύθμιση. Αυτό θα ισχύει για όσους δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Το μνημόνιο​ προβλέπει ακόμη κατασχέσεις με διαδικασίες εξπρές για όσους χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ. Επιπλέον το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώνεται στα 1.000 από τα 1.500 ευρώ.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές στις 100 δόσεις, θα τεθούν σε ισχύ δύο μήνες μετά την ψήφιση του μνημονιακού νόμου δηλαδή μετά τις 14 Οκτωβρίου.

«Έκρηξη» στα ληξιπρόθεσμα

Την ίδια στιγμή, τα ληξιπρόθεσμα, παλιά και νέα, χρέη προς τις εφορίες άγγιξαν τα 80 δισ. ευρώ.

Μόνο τον Αύγουστο, αυξήθηκαν κατά 645 εκατ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 6,9 δισ. ευρώ νέες οφειλές.

πηγή : newpost.gr