ΔΙΕΘΝΗ

Μετωπική Πούτιν – Ερντογάν : Ο Τσάρος απαιτεί συγγνώμη ο Σουλτάνος… στέλνει τανκς

Βολές κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε εκ νέου σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι σκοπίμως προσπαθεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχέσεις με την Μόσχα, μετά την «πισώπλατη μαχαιριά» της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 στην συριακή μεθόριο.

 

«Ακόμη δεν έχουμε ακούσει μια συγγνώμη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Ούτε ακούσαμε προτάσεις για την επιδιόρθωση της ζημιάς ή υποσχέσεις τιμωρίας των δραστών για το διαπραχθέν έγκλημα. Έχει κανείς την εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία σκοπίμως οδηγεί τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο, αυτό είναι λυπηρό» δήλωσε ο Πούτιν.

O Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί «εντελώς ανεξήγητες τις προδοτικές μαχαιριές στην πλάτη από εκείνους που θεωρούσε εταίρους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και επεσήμανε ότι η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους, οφείλεται στην παθητικότητα ορισμένων κρατών που γίνονται συνεργοί στην τρομοκρατία:

«Οι τρομοκράτες και το λαθρεμπόριό τους στο πετρέλαιο, τα όπλα, τα φάρμακα, τα έργα τέχνης, ακόμη και η διακίνηση ανθρώπων, όλα καλύφθηκαν και εξακολουθούν να καλύπτονται, κάποιος όμως συνεχίζει να κερδίζει χρήματα από αυτό. Κερδίζουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια δολάρια» υπογράμμισε ο Πούτιν που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τους Τούρκους «συνεργούς των τρομοκρατών», ενώ χθες και ο Ρώσος πρωθυπουργος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε ευθέως Τούρκους αξιωματούχους για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών.

Ο Ρώσος πρόεδρος επανήλθε στην ανάγκη να υπάρξει μια διεθνής συμμαχία κατά της τρομοκρατίας που θα μπορούσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Συρία και σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας συγκρότησης διεθνούς μετώπου κατά των τζιχαντιστών θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα η συνάντησή του με τον ομόλογό του, τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στη Μόσχα.

Η Ρωσία κηρύσσει και επισήμως οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία

Η Μόσχα από την αρχή είχε δηλώσει ότι ετοιμάζει την απάντησή της σε αυτό που θεωρεί προσχεδιασμένη πρόκληση από την Άγκυρα. Μάλιστα σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού , εξετάζόταν η ακύρωση αρκετών σημαντικών έργων με την Τουρκία και ο αποκλεισμός των τουρκικών εταιρειών από την ρωσική αγορά.

Η Ρωσία έχει ήδη συστήσει στους πολίτες της να μην πηγαίνουν στην Τουρκία, επικαλούμενη τρομοκρατικές απειλές, ενώ ήδη υιοθετούνται αυστηρότεροι έλεγχοι σε τουρκικά τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα.

Τανκς στα σύνορα με τη Συρία έστειλε ο Ερντογάν 

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαβεβαιώνει πως η Άγκυρα  δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση, ωστόσο, το γύρο του διαδικτύου κάνουν οι φωτογραφίες που δείχνουν αμαξοστοιχίες στη νοτιοανατολική Τουρκία να μεταφέρουν βαριά άρματα μάχης στα σύνορα με τη Συρία. 

Σύμφωνα μάλιστα με όσα  αναφέρονται με φωτογραφικά ντοκουμέντα  ο Ερντογάν έδωσε εντολή για να μεταφερθούν 20 άρματα μάχης και ακόμα 16 μαχητικά αεροσκάφη στα συριακά σύνορα.

Την είδηση επιβεβαιώνει η βρετανική Mirror, η οποία σημειώνει ότι «η κρίση βαίνει προς περαιτέρω κλιμάκωση».

Ερντογάν: Η Ρωσία δεν πολεμά τους τζιχαντιστές

Διά της πλέον επίσημης οδού απαντά η Τουρκία στις καταγγελίες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι συναλλάσσεται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος Ερντογάν «σήκωσε το γάντι» και επιχείρησε να απαντήσει, τονίζοντας πως μόνο η Τουρκία πολεμά πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος και πως η Ρωσία «δεν πολεμά τους τζιχαντιστές, αλλά την αντιπολίτευση του Άσαντ, τους Τουρκμένους».

«Είναι ανοησίες ότι εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές. Όποιος το ισχυρίζεται πρέπει να το αποδείξει», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητος. Μόνο η Τουρκία πολεμά πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος. Η Συρία και ο Άσαντ το στηρίζουν». «Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στον Άσαντ», επέμεινε, «αυτός και οι υποστηρικτές του είναι οι πηγές που χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος». «Θέλω να σας ρωτήσω ποιος στηρίζει το Daesh; Ποιος σκότωσε 380.000 ανθρώπους με πυραύλους και βόμβες; Ήταν ομάδες της αντιπολίτευσης»; 

Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο και αέριο μόνο από γνωστές πηγές διεθνώς, κατέληξε ο Ερντογάν και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση απέναντι στον οποιοδήποτε παραβιάζει τα σύνορά της.