ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο κύμα μέτρων! Τα προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση του 1 δις

Με στόχο την οριστικοποίηση της νέας λίστας προαπαιτούμενων δράσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες , με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη-  το EuroWorking Group.

 

Πριν καλά-καλα κλείσει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για την πρώτη λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν τις δόσεις των 2+10 δισ. ευρώ, το Μαξίμου βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων

Η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο νέας συνεδρίασης του Euro Working Group, σήμερα το απόγευμα, καθώς τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί «κλειδωμένο», εάν πρωτίστως δεν αποφανθούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι – και δη οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ελληνική πλευρά στο σημερινό Euro Working Group θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

H ελληνική πλευρά βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δανειστές – και μέσω τηλεδιασκέψεων – με στόχο να ενημερώνονται διεξοδικά οι ξένοι για κάθε νέο βήμα της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαμόρφωσης της νέας λίστας των prior actions, ακόμη κι αν έχουν περάσει μόλις τρία 24ωρα από το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Μεγάλο μέρος άλλωστε της «δύσκολης δουλειάς» βγάζουν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών τα οποία δεν έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα.

Η λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προθεσμία η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Αμέσως μόλις ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των prior actions, θα πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει επισήμως στη συνέχεια ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Όπως γνωστοποίησε μετά το πέρας του Eurogroup, ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αξιολόγηση του προγράμματος δεν κλείνει εντός του 2015 – λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί με τις λίστες των προαπαιτούμενων – και άρα η ολοκλήρωσή της μετατίθεται για το 2016.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 7η Δεκεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup. Mέχρι τότε είναι βέβαιο πως οι δανειστές θα απαιτήσουν να έχουν δει απτά αποτελέσματα από την ελληνική κυβέρνηση.

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων να περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

1. Οι παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο για τον Δεκέμβριο.

2. Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ), μέσω των οποίων η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

5. Η ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

6. Η δημιουργία της ομάδας δράσεις που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

7. Η δημιουργία της νέας γραμματείας εσόδων που θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.

9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δύσκολα θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εφόσον υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω μέχρι τα Χριστούγεννα, οι θεσμοί θα επανέλθουν στην Αθήνα τον Ιανουάριο για τη διενέργεια του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος.

Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τους δανειστές να πιέζουν για την προώθησή τους με αντάλλαγμα τη νέα ρύθμιση για το χρέος, καθώς η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου.