ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν προκαλεί ανοιχτά τον Πούτιν – Τελεσίγραφο στέλνει στην Άγκυρα η Μόσχα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία να μην "παίζει με τη φωτιά" στη διένεξη για την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε όμως ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις σχέσεις με τη Μόσχα.

 

 

Ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά σε ομιλία του στη νοτιοανατολική Τουρκία που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.

"Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. "Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω".

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα λάβουν μέρος στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.

Η Μόσχα απαντά στον Ερντογάν: Θα τον συναντήσει ο Πούτιν μόνο εάν ζητήσει συγγνώμη

Αρνητική ήταν η απάντηση του περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν στο αίτημα τουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση των δύο προέδρων τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τη Μόσχα να επιμένει στο «σκληρό ροκ» έναντι της Άγκυρας, μετά την κατάρριψη του βομβαρδιστικού την περασμένη Τρίτη. 

Στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο  Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση εάν δεν ζητήσει η Άγκυρα συγγνώμη για το περιστατικό της Τρίτης.  «Βλέπουμε την απροθυμία της Τουρκίας να απολογηθεί για το περιστατικό με το αεροσκάφος», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ουσάκοφ σε ερώτηση για το γιατί ο κ. Πούτιν αρνείται να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει τουρκικό αίτημα για συνάντηση των δύο πρόέδρων, στο πλαίσιο της διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα, στο Παρίσι, στις 30 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι ο κ. Πούτιν θα ενημερωθεί γι' αυτό αργότερα εντός της ημέρας.

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ,Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να συζητήσουν επί της συριακής κρίσης, αλλά και επί του παλαιστινιακού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τουρκία ότι «ξεπέρασε τα όρια» με αυτό το συμβάν. 

«Πιστεύουμε πως οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα», είπε και συνέχισε: 

Η Ρωσία (…) θα συνεχίσει να παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη στη Συρία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο κλίμα έντασης που συντηρεί η Μόσχα, έρχεται να προστεθεί και η δήλωση του προέδρου της ρωσικής Δούμας, ο οποίος επεσήμανε πως η Ρωσία, πέραν της προσφυγής στο διεθνές δίκαιο, έχει δικαίωμα να απαντήσει και στρατιωτικά στην κατάρριψη. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι ήδη η χώρα του έχει αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλεια των ρωσικών μαχητικών.

Αποφασισμένη για οικονομικό πόλεμο η Ρωσία

Αποφασισμένος να μην δεχθεί νέα πρόκληση από την τουρκική πλευρά εμφανίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Ρωσία να είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο κατά της Τουρκίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος». Τόνισε δε, ότι «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι ένα ρωσικό τζετ θα έπεφτε από μία χώρα που θεωρούμε σύμμαχο».

Η Ρωσία, σε μια πρώτη κίνηση οικονομικών αντιποίνων, μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, ανακοίνωσε τον περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ρωσίας αναφέρεται πως το 15% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία «υπολείπεται των ρωσικών προδιαγραφών».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ, είναι πολλά τα επενδυτικά προγράμματα που ενδεχομένως και να ακυρωθούν, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, «παγώνουν» όπως όλα δείχνουν τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream αλλά και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.