3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αγώνας λαϊκισμού και δημαγωγίας από τον ΣΥΡΙΖΑ»: Ο Τάσος Γαϊτάνης μιλάει αποκλειστικά στο usay

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, μίλησε αποκλειστικά στο usay για την πανδημία, τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της, αλλά και για το στοίχημα της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των Ελλήνων.

Κύριε Γαϊτάνη, τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται. Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ενόψει των εορτών;

Ήδη έχει περάσει ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού Απαγορευτικού. Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή και η μείωση του ιικού φορτίου δεν είναι η αναμενόμενη σε όλη τη χώρα. Επίσης, ο αριθμός των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας καθώς και των κατειλημμένων κλινών Μ.Ε.Θ., αν και μειώνεται τις τελευταίες μέρες, εξακολουθεί να παραμένει υψηλός.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ευμετάβλητη, ενώ ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος βρίσκεται μπροστά μας. Για εμας, όπως έχει άλλωστε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά.

 

Ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατη συζήτηση με εκπροσώπους Επιμελητηρίων δήλωσε ότι η λύση του click away αποτελεί στην πραγματικότητα έναν εμπαιγμό εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων. Ποιο είναι το σχόλιό σας.

Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι σαφή και δεν χωρούν αμφισβήτηση. Η Κυβέρνηση μετά από συζήτηση με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οδηγήθηκε στη λύση του click away για δύο λόγους. Πρώτον, διότι οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους και πολλές από αυτές είτε δεν παραλαμβάνουν παραγγελίες, είτε παραδίδουν μετά από πολλές μέρες καθυστέρηση. Και δεύτερον, για να δοθεί στις εμπορικές επιχειρήσεις η δυνατότητα να περιορίσουν τις τεράστιες ζημιές από τη μη λειτουργίας τους. Από την άλλη, παρατηρούμε τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι η επιλογή της Κυβέρνησης είναι εμπαιγμός σε βάρος των επιχειρήσεων. Πρόκειται για τη γνωστή λαϊκίστικη και ανεύθυνη τακτική που εφαρμόζει πάντα ο Αλέξης Τσίπρας και η οποία μας θυμίζει την περίοδο 2012 -2015. Καμία εποικοδομητική και εφαρμόσιμη πρόταση παρά μόνο καταστροφολογία. Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να επενδύσουν πολιτικά πάνω στην πανδημία του κορονοϊού και στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Κάνουν όμως μεγάλο λάθος. Ο κόσμος πλέον τους έμαθε.

Σύντομα περιμένουμε την έλευση του εμβολίου στη χώρα μας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού;

Με βάσει τις τελευταίες πληροφορίες εντός Δεκεμβρίου θα έχει εγκριθεί το εμβόλιο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της διανομής  ταυτόχρονα σ’ όλες τις χώρες της ΕΕ, με την ίδια αναλογία εμβολίων προς τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν, σ’ όλους τους πολίτες, ενώ ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι απαιτείται καλή οργάνωση και σωστός προγραμματισμός, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δημοσιοποιήσει το σχεδιασμό της. Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στη χώρα μας θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση, ενώ εναλλακτικά θα γίνει χρήση πλατφόρμας, όπου ο καθένας θα μπορεί να κλείνει ραντεβού. Θα υπάρχει όμως μέριμνα και για τους συμπολίτες μας που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει ήδη σοβαρός προγραμματισμός για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος.

 

Στη χώρα μας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 30% περίπου των πολιτών δεν θέλουν να εμβολιαστούν.  Πως θα κάμψετε τις αντιρρήσεις τους;

Όλοι γνωρίζουμε ήδη το ποσοστό των πολιτών που θέλουν να εμβολιαστούν αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Στη χώρα μας δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, πράγματι, εμφανίζουν το 1/3 του πληθυσμού περίπου να είναι επιφυλακτικοί στο να εμβολιαστούν. Οι πολίτες αυτοί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι δικαιολογημένα μπορεί να φοβούνται και υπάρχουν και οι αρνητές γενικότερα του εμβολιασμού. Η Κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, ετοιμάζει μία συνολική εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για να υπάρξει ενημέρωση και να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και δισταγμοί. Η κυβέρνηση, η επιστημονική κοινότητα, η Εκκλησία και τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρέπει να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση. Σε ότι αφορά τον πολιτικό κόσμο, ο Πρωθυπουργός έχει καλέσει τους αρχηγούς των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων να εμβολιαστούν πρώτοι μαζί φυσικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να δοθεί το σωστό μήνυμα προς τους πολίτες. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τα κόμματα να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, ώστε να παρακολουθούν την πορεία εξέλιξης του εμβολιασμού. Οφείλουμε όλοι μας, με την προσωπική μας συμβολή στο ζήτημα αυτό να ορθώσουμε τείχος απέναντι στον κορονοϊό.  Θεωρώ πως τελικά οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο.

 

O ΣΥΡΙΖΑ σας ασκεί κριτική για ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στα νοσοκομεία. Τι απαντάτε στις συγκεκριμένες αναφορές; 

Οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ελλείψεις στο σύστημα υγείας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι ψευδείς. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία το σύστημα ενισχύθηκε σημαντικά και συνεχίζει να ενισχύεται. Ειδικότερα οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί, από 557 σε 1322 μέσα σε οκτώ μήνες, δημιουργήθηκαν παραπάνω από 4.600 κλίνες Covid, ενώ και οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού υγείας για το 2019. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού 7.000 ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργού οι συμβάσεις των 4.000 νοσηλευτών θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, ενώ το ίδιο θα γίνει και για τους επικουρικούς γιατρούς που έχουν προσληφθεί στις ΜΕΘ. Τέλος, εντός του μήνα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πρόσληψη ακόμα 900 μόνιμων γιατρών. Συνολικά, περισσότεροι από 1.400 ιατροί θα υπηρετούν επιπλέον στο ΕΣΥ με συμβάσεις αορίστου, μέχρι τέλους του χρόνου. Αναμφίβολα το σύστημα υγείας πιέζεται. Δείτε όμως τι γίνεται και σε άλλες χώρες με πιο προηγμένα συστήματα υγείας. Η πίεση που δέχονται είναι μεγαλύτερη. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν δύο πράγματα. Πρώτον ότι σήμερα κανένας πολίτης που χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης, δεν βρίσκεται χωρίς την προστασία του κράτους. Και δεύτερον ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα λαϊκισμού και δημαγωγίας εναντίον της κυβέρνησης. Δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά να βοηθήσουν με εποικοδομητικές προτάσεις στην περαιτέρω αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Θεωρείτε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας είναι αρκετά; Μήπως πρέπει να παρθούν και πρόσθετα;

Η κυβέρνηση από το Μάρτιο με συνεχή μέτρα και χρηματοδοτικά εργαλεία στηρίζει τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες και φυσικά τις επιχειρήσεις. Από τα μέτρα, που εφαρμόζονται, επωφελούνται πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, ενώ αντίστοιχα ενισχύονται και οι επιχειρήσεις με χρηματοδοτικά σχήματα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Η συνολική μόχλευση της οικονομίας, για το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο έως το Δεκέμβριο φτάνει στα 24 δις ευρώ, γεγονός που επιβεβαίωσε και το Γιούρογκρουπ στις 16 Δεκεμβρίου.

Συμπερασματικά, θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα δυναμικό και συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Η απόφαση της να μην ξοδέψει από την πρώτη μέρα της τα διαθέσιμα χρηματικά αποθέματα που υπήρχαν, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύεται σωστή και επιβεβλημένη. Μπροστά μας υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε και οι υγειονομικές συνθήκες μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα. Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο, θα παρεμβαίνουμε με νέα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Ήδη προβλέπονται κεφάλαια 7,5 δις ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021 που προορίζονται για την ενίσχυση όσων θα πληγούν από τον κορονοϊό την επόμενη χρονιά.