3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «Στην επόμενη τριετία ενδέχεται η Ρούλα να έχει πεθάνει»

Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου η σημερινή κατάθεση της ιατροδικαστή Ουρανίας Δημακοπούλου, η οποία αφού απέκλεισε για άλλη μία φορά η Τζωρτζίνα να αποβίωσε λόγω θανατηφόρας δόσης κεταμίνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο θάνατος των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη να συνδέεται με πιθανή κληρονομική νόσο της καρδιάς. Μάλιστα η κ. Δημακοπούλου είπε ότι ενδέχεται μέσα στην επόμενη τριετία η Ρούλα Πισπιρίγκου να έχει πεθάνει από αυτή τη νόσο.

«Υπάρχει μαγνητική καρδιάς, σύμφωνα με την οποία η κατηγορούμενη έχει σήμερα 48% κλάσμα εξώθησης ενώ το Μάιο του 2021 η μαγνητική που έγινε στο Ωνάσειο έδειξε κλάσμα εξώθησης 65%. Υπάρχει δηλαδή σοβαρή ανεπάρκεια. Η Τζωρτζίνα πέθανε με 50% κλάσμα εξώθησης. Αν στα δύο χρόνια η κατηγορούμενη έχει χάσει το 20% από τη λειτουργικότητα της καρδιάς, στην επόμενη τριετία ενδέχεται η ίδια να έχει πεθάνει. Αυτή τη στιγμή η μητέρα έχει καρδιά 70χρονου και είναι 34 ετών. Η φυσιολογική καρδιά έχει πάνω από 75% κλάσμα εξώθησης».

Η κ. Δημακοπούλου απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Μάνου Δασκαλάκη, Δημήτρη Καράμπελα, αμφισβήτησε το πόρισμα του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, Νίκου Ράικου, το οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας προκλήθηκε μετά τη χορήγηση θανατηφόρας δόσης κεταμίνης.

Καράμπελας: Λάβατε γνώση της δικογραφίας από την πλευρά της υπεράσπισης. Ήταν επιλεκτική ή λάβατε γνώση όλων των εγγράφων;

Μάρτυρας: Ήμουν σε ένα διπλανό γραφείο από τον κ.Κούγια και βγαίνοντας μου είπε ότι θέλει να δω κάποια έγγραφα. Ήταν Δεκέμβριος του 2022. Μου έδωσε όλη τη δικογραφία και μέσα σε 2-3 μέρες είχα βγάλει συμπέρασμα.

Καράμπελας: Δεν χρησιμοποιήθηκε καμία δόση κεταμίνης κατά τη διασωλήνωση λέει έγγραφο του «Παίδων». Πώς το εξηγείτε αυτό;

Μάρτυρας: Στις 12/4 δόθηκε το έγγραφο, μετά το πόρισμα Ράικου. Όπως έλεγαν οι γιατροί ότι το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα με την ίδια λογική λένε ότι δεν έχουν δώσει κεταμίνη.

Καράμπελας: Αμφισβητείτε δηλαδή το έγγραφο του «Παίδων»;

Μάρτυρας: Ναι, ευθέως. Αμφισβητώ την τοξικολογική έκθεση. Ό,τι έχει γίνει στο παιδί, έχει γίνει εν ζωή. Όλα αυτά δεν είναι ιατρική και ιατροδικαστική επιστήμη.

Καράμπελας: Δηλαδή η κεταμίνη δόθηκε από το ιατρικό προσωπικό;

Μάρτυρας: Η κεταμίνη έχει δοθεί μετά τις 14:28 όταν η μητέρα δεν είναι μαζί με το παιδί.

Καράμπελας: Γιατί δεν πιστεύετε τους συναδέλφους σας και προσχωρείτε στη άποψη της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Κάνω εγώ υπεράσπιση στην κατηγορούμενη;

Σε αυτό το σημείο ο κ. Καράμπελας υπέβαλλε αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που διενήργησε τη νεκροτομή στο κορίτσι και των ιατρών-νοσηλευτών της ΜΕΘ «Παίδων» με την κ. Δημακοπούλου.

Καράμπελας: Τον κ. Μπουζιάνη τον γνωρίζετε; Τον θεωρείτε επαρκή;

Μάρτυρας: Επαρκής ιατροδικαστής, είναι χρόνια στην ιατροδικαστική υπηρεσία, δεν έχει πειθαρχικά, είναι επαρκέστατος. Έχει αφήσει να αιωρείται η ανθρωποκτονία, στο πόρισμα δεν λέει για ανθρωποκτονία.

«Η Τζωρτζίνα θα πέθαινε και με 2 STEDON»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας, ο οποίος και αυτός εστίασε στην τοξικολογική έκθεση του κ. Ράικου, με την μάρτυρα να επιμένει ότι η κεταμίνη που δόθηκε στο παιδί ήταν εντός θεραπευτικών πλαισίων. Σημείωσε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κούγια πως «Είχε τόσο επιβαρυμένη κλινική εικόνα που θα πέθαινε ακόμη και με τη χορήγηση δύο ηρεμιστικών STEDON».

Όσον αφορά στο πόρισμα Ράικου, είπε ότι: «Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί ο κ. Ράικος έδωσε τη έκθεση σε τέσσερις ταχύτητες, όλα βγαίνουν σε μια μέρα. Είναι όλεθρος για την κοινωνία να βγαίνουν εκθέσεις με τέτοιο τρόπο. Βρήκε ροκουρόνιο ένα χρόνο μετά. Είναι σαν να κάνει τον τεχνικό σύμβουλο, πρέπει να δώσει αποτέλεσμα την ίδια ημερομηνία», είπε η κα Δημακοπούλου.

Κούγιας: Ο κ.Μπουζιάνης έκανε τη δουλειά του σωστά;

Μάρτυρας: Βρέθηκε σε μεγάλο αδιέξοδο από συναδέλφους του, έπρεπε να γίνει συμβούλιο.

Κούγιας: Έχει καταγραφεί θάνατος που να οφείλεται σε δηλητηρίαση από κεταμίνη;

Μάρτυρας: Πουθενά δεν έχει καταγραφεί δηλητηρίαση από κεταμίνηπαγκοσμίως ειδικά σε παιδιά. Κανένας θάνατος. Και σε μεγαλύτερα άτομα μόνο σε συνάρτηση με άλλες ουσίες όπως π.χ. αλκοόλ.

Κούγιας: Οι γιατροί λένε ότι στις 14.28 το παιδί ήταν νεκρό.

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει καμία τέτροια περίπτωση. Εκείνη την ώρα έχει σφίξεις, της χορηγούνται αδρεναλίνες.

Κούγιας: Ένας νεκρός μπορεί να απορροφήσει 12 αδρεναλίνες που χορηγήθηκαν στην Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Μέχρι 3-4 ναι. 12 όχι.

Η εξέταση της κ. Δημακοπούλου από τον Αλέξη Κούγια θα συνεχιστεί την Παρασκευή.

της Άννας Κανδύλη – enikos.gr