3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Βαλυράκη: Ξεκινά αύριο στην Αθήνα – Το βούλευμα καταπέλτης για τα αδέρφια που κατηγορούνται

Ξεκινά αύριο Δευτέρα 17 Ιουνίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον θάνατο του πολιτικού Σήφη Βαλυράκη, που βρέθηκε δολοφονημένος τον Ιανουάριο του 2021 στην θαλάσσια περιοχή Πεζονησίου Ερέτριας.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται δύο ψαράδες, αδέρφια, τα οποία φέρονται να διαπληκτίστηκαν έντονα με τον Κρητικό πολιτικό.

Τα όσα έγιναν εκείνη την μοιραία μέρα ανάμεσα στον Σήφη Βαλυράκη – που πήγε για ψαροντούφεκο και δεν επέστρεψε ποτέ – και τους δύο ψαράδες, περιγράφονται αναλυτικά στο βούλευμα καταπέλτης, 52 σελίδων.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στην τοπική κοινωνία και με απόφαση του Αρείου Πάγου ο τόπος διεξαγωγής της δίκης άλλαξε και οι δυο κατηγορούμενοι ψαράδες θα καθίσουν στο εδώλιο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συναυτουργία.

Σε αίτησή της η εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας σημείωνε ότι η συγκεκριμένη ποινική υπόθεση «έχει λάβει ευρύτατη δημοσιότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προφανώς λόγω των ιδιοτήτων του Σήφη Βαλυράκη και των συνθηκών υπό τις οποίες φέρεται ότι τελέστηκε η ανθρωποκτονία, έχει εξάψει την τοπική κοινωνία, ενεργά μέλη της οποίας είναι οι δύο κατηγορούμενοι». Μάλιστα, η εισαγγελέας στην σχετική αίτηση για μεταφορά της δίκης, επικαλέσθηκε έγγραφο της διευθύνουσας του Πρωτοδικείου Χαλκίδας για τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

«Την ημέρα της απολογίας των δύο κατηγορουμένων υπήρξε συγκέντρωση πλήθους κόσμου στην κεντρική είσοδο του δικαστικού μεγάρου, η διατάραξη της λειτουργίας του δικαστηρίου εξαιτίας των φωνασκούντων συμπαρισταμένων στους κατηγορούμενους και η πολύωρη παραμονή των διαμαρτυρόμενων με φωνές και πανό Ερετριέων έξωθεν του δικαστηρίου, με την οποία εξέφρασαν την δυναμική διαφωνία τους αναφορικά με την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά των δύο συμπολιτών τους» αναφερόταν στο έγγραφο που κατέληγε υπογραμμίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να συμβούν ανάλογα περιστατικά που έθεταν σε κίνδυνο τόσο την εξέλιξη της ίδιας της διαδικασίας, όσο και τη διασάλευση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

«Απειλές στην οικογένεια»

Αίτηση προκειμένου η διεξαγωγή της δίκης να γίνει στην Αθήνα είχε υποβάλλει και η οικογένεια του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη επικαλούμενη περιστατικό απειλών σε βάρος της.

Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο έγγραφο της εισαγγελέως «στην αίτηση της οικογένειας γίνεται επίκληση σε δημιουργία κλίματος όξυνσης σε βάρος της, προκλήσεις φθορών από αγνώστους στο αρχιτεκτονικό γραφείο του αδελφού της χήρας Βαλυράκη, ο οποίος είναι μάρτυρας στην υπόθεση και δηλητηρίασης κατοικίδιου σκύλου της οικογένειας από «αγνώστους» στην εξοχική τους κατοικία στην Ερέτρια».

Το χρονικό του θανάτου

Όπως αναφέρει το newsbomb.gr, το ημερολόγιο έγραφε 24 Ιανουαρίου 2021 όταν η Μίνα Βαλυράκη ενημέρωσε το λιμενικό τμήμα της Ερέτριας ότι ο σύζυγός της είχε αποπλεύσει το μεσημέρι με το φουσκωτό του σκάφος, προκειμένου να δοκιμάσει τη μηχανή και έκτοτε δεν είχε καμία επικοινωνία μαζί του. Σε λιγότερο από μια ώρα το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη εντοπίστηκε σε βραχώδη ακτή του νησιού χωρίς τον καπετάνιο του. Έπρεπε να περάσουν περίπου τρεις ώρες για να εντοπιστεί στις 20.20 στην ανατολική ακτή του Πεζονησίου Ερέτριας η σορός του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η κατάθεση ενός ψαρά που παρακολούθησε από απόσταση τον διαπληκτισμό που εξελισσόταν στη θάλασσα κάποια μέτρα μακριά του. «Περί ώρα 12.15 αντιλήφθηκε ένα φουσκωτό σκάφος κόκκινου χρώματος αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για το σκάφος του θανόντος. Εμφανίστηκε ένα ξύλινο σκάφος αλιευτικό και αντιλήφθηκε ότι έλαβε χώρα διαπληκτισμός μεταξύ του επιβαίνοντος στο αλιευτικό σκάφος και του Σήφη Βαλυράκη, με τον πρώτο να απευθύνεται στον δεύτερο, λέγοντάς του πως θα καλέσει το λιμεναρχείο και τον δεύτερο να του απαντά «θα μου ***»» περιέγραψε ο μάρτυρας εξηγώντας πως στη συνέχεια το αλιευτικό ανέβασε ταχύτητα και άρχισε να «κυκλώνει» το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ψαράς εκτίμησε στην κατάθεσή του πως τα άτομα στο αλιευτικό σκάφος ήταν δύο, αφού τη στιγμή που έκαναν κύκλους γύρω από το φουσκωτό Βαλυράκη, το άτομο που διαπληκτίστηκε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ παρέμενε στη θέση του και κατά συνέπεια υπήρχε δεύτερο άτομο που οδηγούσε το αλιευτικό.