3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Επτά μύθοι για τον κορωνοϊό που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε!

Στη μάχη κατά της πανδημίας διαβάζουμε καθημερινά μια ατελείωτη λίστα συμβουλών που πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατευτούμε. Ανάμεσα σε αυτές όμως υπάρχουν και πολλές αναληθείς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλοί άλλοι αξιόπιστοι ιατρικοί οργανισμοί, όπως η Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, κατέγραψαν τις επτά πιο διαδεδομένες ανακρίβειες που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε.

Υπάρχει ήδη εμβόλιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Johns Hopkins, δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την παρασκευή του, αλλά η ανάπτυξη ενός εμβολίου που να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στους ανθρώπους θα απαιτήσει ακόμη πολλούς μήνες.

Κινδυνεύουμε να «κολλήσουμε» από κινεζικά προϊόντα

Το COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω υγρών σταγονιδίων. Έτσι, ενώ είναι τεχνικά πιθανό ένα προϊόν που παραγγέλθηκε από την Κίνα να μπορεί να περιέχει ένα μολυσμένο από ιό σταγονίδιο, οι πιθανότητες να σας μολύνει είναι σχεδόν μηδαμινές.

Σύμφωνα με το Johns Hopkins, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι περισσότεροι ιοί δεν επιβιώνουν για πολύ καιρό σε επιφάνειες, οπότε είναι απίθανο να μολυνθείτε με τον COVID-19 από ένα πακέτο που ήταν υπό διαμετακόμιση για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνήθειες αγορών σας στο διαδίκτυο!

Μια μάσκα αρκεί

Οι χειρουργικές μάσκες είναι χρήσιμες για όσους ενδέχεται να εκτεθούν στον COVID-19. «Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται μέσα από σταγονίδια, δεν συνιστάται αυτή τη στιγμή να πάρετε όλοι τυποποιημένες ή χειρουργικές μάσκες προσώπου» σημειώνει  ο Taylor Graber, αναισθησιολόγος στο San Diego Medical School. «Η καλή υγιεινή των χεριών και το πλύσιμο είναι επαρκείς» υπογραμμίζει.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση των αγορών χειρουργικής μάσκας έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη έλλειψη για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι, αν δεν είστε γιατρός, έχετε COVID-19, ή έχετε υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μην σπαταλάτε πολύτιμες χειρουργικές μάσκες!

Η ζέστη σκοτώνει τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η θερμοκρασία μπορεί να σκοτώσει κορωνοϊούς. «Η ιολογία του COVID-19 δεν μειώνεται σε υψηλότερες  θερμοκρασίες» σημειώνει ο ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Rocio Salas-Whalen.

«Αν και ο ιός μπορεί να έχει εποχιακό κύκλο, δεν είναι λογικό να αναμένεται τεράστια μείωση της μετάδοσης λόγω τη ανόδου και μόνο της θερμοκρασίας. Ο μεγαλύτερος περιορισμός των λοιμώξεων επιτυγχάνεται όταν οι άνθρωποι αποφεύγουν να βρίσκονται σε περιοχές με ανεπαρκή αερισμό ή  πολυκοσμία» υπογραμμίζει.

Ένα ζεστό μπάνιο εξουδετερώνει τον ιό

Μπορεί να υπάρχουν χαλαρωτικά οφέλη από ένα ζεστό μπάνιο, αλλά δεν θα σας κρατήσει ασφαλή απέναντι στον κορωνοϊό.

«Η λήψη ενός ζεστού μπάνιου δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε» προειδοποιεί ο ΠΟΥ. «Η θερμοκρασία σώματος παραμένει στους περίπου 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους σας» εξηγεί.

Λευκαντικό, διάλυμα αργύρου και σκόρδο προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Υπάρχει μια σωρεία δημοσιευμάτων που εξαπατούν τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που οδήγησε σε βροχή  καταγγελιών στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ανάμεσα σε αυτά, έχουν υπάρξει ψευδείς ισχυρισμοί ότι πόσιμο διάλυμα με ασήμι, γαργάρες με λευκαντικό και σούπα σκόρδου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον COVID-19. Αν κάτι ακούγεται πολύ απλό για να είναι αληθινό, τότε σχεδόν σίγουρα είναι ψέματα! Το πλύσιμο των χεριών σας και ο περιορισμός της επαφής με τους άλλους εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε να αρρωστήσετε.

«Κολλάει» και από τα  κουνούπια

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κουνουπιών, σύμφωνα με τον  ΠΟΥ.

«Ο νέος κορωνοϊός είναι ένας ιός της αναπνευστικής οδού που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνιστεί, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκροής από τη μύτη» σημειώνουν οι ειδικοί.