3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για Τέμπη: «Δεν κατάφερα να ξεριζώσω τη νοοτροπία του «έλα μωρέ» κατέθεσε ο Καραμανλής

Στο ανθρώπινο λάθος επέμεινε στην κατάθεση του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής ο Κώστας Καραμανλής και στο ερώτημα εάν έκανε κάτι λάθος, απάντησε πως δεν κατάφερε να … ξεριζώσει τη νοοτροπία του «έλα μωρέ…».

«Δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε τη νοοτροπία του “έλα μωρέ”. Αυτή η νοοτροπία έχει να κάνει με νοοτροπίες δεκαετιών σε αυτή τη χώρα» είπε ο πρώην υπουργός για να συμπληρώσει ότι το λάθος του ήταν ότι αυτές οι παγιωμένες παθογένειες ενός Δημοσίου που νοσεί, πόσο μάλλον στον ΟΣΕ δεν κατάφερε να τις αναστρέψει.

«Αυτή η ανευθυνότητα του να μην ακολουθούμε κατά γράμμα το Γενικό Κανονισμό Ασφαλείας είναι νοοτροπία δεκαετιών», είπε και αναφέρθηκε στο ανθρώπινο λάθος. «Τους κοιτώ στα μάτια και τους λέω την αλήθεια. Κανένα σύστημα δεν είναι αρκετό, πόσο μάλλον όταν είναι μόνο ένα, εάν δεν τηρείται ο κανονισμός ασφαλείας. Διαβάστε τη δικογραφία. Ποτέ δεν συνέδεσε η ευρωπαία εισαγγελέας την σύμβαση 717 με το δυστύχημα στα Τέμπη», είπε για τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή δεν βοηθάει να τον αποκαλούν ψεύτη και δολοφόνο, καθώς «εάν υπήρχε τηλεδιοικηση και είχε γίνει χάραξη, θα υπήρχαν πιθανότητες μεγαλύτερες να είχε αποφευχθεί το δυστύχημα.

«Και τα συστήματα άνθρωποι τα χειρίζονται»

Νωρίτερα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έδωσε το στίγμα της κατάθεσής του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο κ. Καραμανλής επικαλούμενος καταθέσεις μαρτύρων στην επιτροπή ανέφερε πως το μοιραίο βράδυ παραβιάστηκε κατά συρροή ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας και ότι τα συστήματα ασφαλείας «θα συνέβαλλαν στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται».

Όπως είπε, «για να είναι ασφαλή τα τραίνα, ακόμα πιο σημαντικό κι από τις πάσης φύσεως τεχνολογίες, είναι ένα: να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας τους. Αυτός ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας, λοιπόν, παραβιάστηκε δυστυχώς κατά συρροήν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τέτοιες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει».

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξέφρασε την οδύνη του για το δυστύχημα και δήλωσε ότι θα καταθέσει την αλήθεια. «Ναι στην αλήθεια. Όχι στην πολιτική καπηλεία», είπε για να προσθέσει ότι δεν πρόκειται να αφήσει να αιωρούνται αναπάντητες, απόψεις ανυπόστατες και να τροφοδοτήσει μία στείρα πολιτική, ή μικροκομματική αντιπαράθεση.

«Είμαι εδώ, από την πρώτη στιγμή. Δεν κρύφτηκα. Δεν έπαιξα θέατρο. Και ούτε σκοπεύω να το κάνω τώρα», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην έρευνα της Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν επιθυμεί περισσότερο από τον ίδιο την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. «Υπάρχουν σίγουρα και ορισμένοι που πριν καν αρχίσει η Εξεταστική έχουν ήδη συντάξει το πόρισμά τους εναντίον μου», είπε και έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση λέγοντας πως είναι χρέος η αλήθεια.

Η επιτροπή κατά την έναρξη της καταδίκασε ομόφωνα, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας, επιθέσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος και η οικογένειά του. Το απειλητικό mail που δέχθηκε για τις δύο του κόρες, όπως είπε, έχει αποσταλεί στην Αστυνομία.

Γεμάτη εντάσεις η συνεδρίαση

Νωρίτερα, σφοδρή επίθεση στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

«Ψεύτης, προκλητικός και αμετανόητος. Ενώ γνώριζε τα πάντα, εν τούτοις δεν θέσπιζε εθνικούς κανόνες ασφαλείας για τον σιδηρόδρομο. Ενώ γνώριζε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα είχε καταστραφεί δεν έκανε τίποτα για να την φτιάξει. Έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει και την επιτροπή Γεραπετρίτη», ανέφερε σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες ο Βασίλης Κόκκαλης για να προσθέσει πως προκύπτουν ευθύνες, καθώς αν και είχε υποχρέωση από το νόμο να θεσπίσει εθνικούς κανόνες ασφαλείας, δεν το έπραξε.

Εντός της επιτροπής, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του πρώην υπουργού από τη Μιλένα Αποστολάκη αναδείχθηκε σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ η μεγάλη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Η κ. Αποστολάκη κάλεσε μάλιστα, τον κ. Καραμανλή να προσκομίσει στην επιτροπή το μνημόνιο συνεργασίας του 2019 ανάμεσα στον Υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή και τον κ. Τσαλίδη από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την υπογεγραμμένη από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ σύμβαση του 2020 η οποία επαναλάμβανε το περιεχόμενο του μνημονίου και κατετέθη από τον νόμιμο εκπρόσωπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Γραφείο Υπουργού.

Για το ΠΑΣΟΚ ανακύπτει και ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς όπως προκύπτει μετά από ερώτηση της, ο κ. Γιώργος Κροκίδας, τον οποίο γνωρίζει καλά όπως δήλωσε σήμερα στην Επιτροπή ο κ. Καραμανλής, ήταν νομικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Υποδομών και μετέπειτα υφυπουργού Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Καραγιάννη και ταυτόχρονα πληρεξούσιος δικηγόρος της HELLENIC TRAIN (δηλ.της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) ενώ παρείχε και νομικές υπηρεσίες στις Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε. αξίας 24.000 ευρώ.

Ένταση μεταξύ Κόκκαλη-Καραμανλή: «Παίζετε πολιτικό θέατρο – Είστε πολιτικός ψεύτης»
Εν τω μεταξύ, άγρια κόντρα που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής είχαν ο Κώστας Καραμανλής που καταθέτει σήμερα και ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεχής αναφορά από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών πως δεν κρύβεται προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βασίλη Κόκκαλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κόκκαλης τον κάλεσε να απαντήσει εάν θα δεχθεί να αρθεί η βουλευτική του ασυλία για να δικαστεί από φυσικό δικαστή, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι ψεύδεται. Ο Κώστας Καραμανλής εστίασε στις προβλέψεις του άρθρου περί ευθύνης υπουργών.

Βασίλης Κόκκαλης: Προτίθεστε να ζητήσετε την άρση ασυλίας σας για να δικαστείτε; Κρύβεστε πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Κώστας Καραμανλής: Δεν κρύβομαι. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος.

Βασίλης Κόκκαλης: Είστε πολύ προκλητικός.

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Να κάνει ερωτήσεις, να μην λέει συνθήματα. Τα συνθήματα να τα αφήσει για τα γήπεδα!

Κώστας Καραμανλής: Παίζει πολιτικό θέατρο ο κύριος Κόκκαλης.

Βασίλης Κόκκαλης: Εσείς είστε πολιτικός ψεύτης.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Δημιουργείτε τεχνητή ένταση. Δεν θα επιτρέψω να γίνει αρένα η εξεταστική.

Κώστας Καραμανλής: Είναι ψέμα ότι κρύβομαι πίσω από την ασυλία μου. Υπάρχει το άρθρο 86 του συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Βασίλης Κόκκαλης: Λέει ψέματα. Γιατί δεν συναινέσατε να γίνει προανακριτική;

Η προσφώνηση εν τη ρύμη του λόγου, δύο φορές του Βασίλη Κόκκαλη ως «μάρτυρα», προκάλεσε το δηκτικό σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα γίνετε κατήγορος στο τέλος», σχολίασε ο κ. Κόκκαλης.

Εστία έντασης αποτέλεσε και το εξώδικο των εργαζομένων με τον Κώστα Καραμανλή να εμμένει ότι πουθενά δεν υπάρχει προειδοποίηση θανατηφόρο δυστύχημα.

Βασίλης Κόκκαλης: Οι εργαζόμενοι ζητούσαν ασφάλεια. Εσείς τι κάνατε; Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Ήρθε εδώ να κάνει και τον κατήγορο από πάνω…

Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλενα Αποστολάκη όταν εκείνη ανέφερε πως θα ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες του. Ο κ. Μαρκόπουλος την κάλεσε να ανακαλέσει τις υπόνοιες περί πολιτικής ανταλλαγής, όπως τις χαρακτήρισε.

Απαντώντας σε ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη ο κ. Καραμανλής διέψευσε ότι έγιναν φωτογραφικές προσλήψεις στον ΟΣΕ εργαζομένων με καταγωγή από τις Σέρρες. Σε ότι αφορά στη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, διέψευσε ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση, καθώς οι θέσεις ήταν περισσότερες από τους ενδιαφερόμενους.