3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η επανεκκίνηση στην εστίαση και τα επόμενα βήματα- Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Παπαλέξης απαντά στο Usay.gr

Ως ενέργειες καταστολής της ύφεσης και όχι επανεκκίνησης της οικονομίας, χαρακτηρίζει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Παπαλέξης , τα μέτρα που αφορούν την επόμενη μέρα στην εστίαση. Ζώντας σε μια πόλη που η επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα της οικονομίας με 2.166 καφέ και εστιατόρια , και 1844 εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στον καφέ, θεωρεί άμεση την ανάγκη να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση.

Σε συνέντευξή του στο Usay,gr μιλάει για την αναγκαιότητα νέων επενδύσεων και συντονισμένων ενεργειών που θα φέρουν ρευστότητα στην αγορά, αναφέρεται στην ανεργία που «κυνηγά» άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά και στον αγώνα των επιχειρηματιών να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τονίζει δε ότι «είναι η ώρα να τονώσουμε την ψυχολογία της αγοράς σεβόμενοι τις υποδείξεις των ειδικών υγείας».

Ζείτε σε μια πόλη που η οικονομία της στηρίζεται πάνω στην εστίαση…Δεν είναι τυχαίο ότι η Λάρισα έχει αναδειχτεί ως η πόλη του καφέ…με περισσότερα από 2000 καφέ και μπαρ. Πείτε μας πως είδατε τα κυβερνητικά μέτρα για την εστίαση τη επόμενη μέρα του κορωνοϊού;

Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας ενισχύεται  από την εστίαση καθώς επίσης διατηρεί χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Ήμασταν το πρώτο Επιμελητήριο στην χώρα από την αρχή αυτής της υγειονομικής κρίσης που ζητήσαμε οριζόντια μέτρα για όλους τους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας. Τα μέτρα κρίνονται θετικά χωρίς όμως να μπορούν να καλύψουν πλήρως την τεράστια απώλεια εσόδων για τις επιχειρήσεις. Την κατάσταση αυτή δυσχεραίνει η σχεδόν δεκαετή κρίση που δεν άφησαν στις περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις περιθώρια ανάκαμψης. Όμως οι επαγγελματίες δεν είναι παράλογοι. Γνωρίζουν πολύ καλά πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι αυτή της Γερμανίας ή των βόρειων χωρών της Ευρώπης. Σίγουρα έχουν γίνει θυσίες και θα γίνουν και άλλες αν χρειαστεί, αλλά τώρα πρέπει να τους βοηθήσουμε,  ώστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην κλείσει καμία μικρή επιχείρηση.

Θεωρείτε ότι με αυτά τα μέτρα η οικονομία μας θα επανεκκινηθεί…. ή κάνουμε βήματα προς τα πίσω;

Τα έως τώρα μέτρα θα τα χαρακτήριζα ως είναι μέτρα καταστολής της ύφεσης και όχι μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και προσπαθούν να συμβάλλουν στην βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά πρέπει άμεσα να περάσουμε στην επόμενη φάση. Πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για να ενισχυθεί και η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να ξεκινήσουν έστω και μικρές επενδύσεις. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης των αιτήσεων για εγγυοδοτούμενα δάνεια μεσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ  και Αναπτυξιακής Τράπεζας, πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί ο επανασχεδιασμός των δράσεων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε από το Ε.Π.Α.ν.ΕΚ. είτε μέσω των Π.Ε.Π.

Τρεις μέρες πριν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης….και οι επιχειρηματίες λένε ότι βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά…..Μοιάζουν σαν να μην ξέρουν πως ακριβώς πρέπει να κινηθούν…Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει σαφήνεια στα όσα πρέπει να τηρήσουν;

Νομίζω ότι έχουν γίνει σαφή τα μέτρα που πρέπει να τηρήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης, η ανησυχία των επιχειρηματιών έγκειται στην αβεβαιότητα για το αν και πόση δουλειά θα έχουν ειδικά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας. Ξέρετε είναι λογικό γιατί όταν δεν έχεις ζήσει παρόμοιες καταστάσεις δεν μπορείς και να προβλέψεις εύκολα τις εξελίξεις, γεγονός που τους δυσκολεύει στο να προϋπολογίσουν τα έξοδα τους. (π.χ. πόσα άτομα προσωπικό θα απασχολήσουν τις πρώτες ημέρες, αγορά προϊόντων, αναλωσίμων κτλ). Αυτό νομίζω είναι το πρόβλημα και όχι αν το τραπέζι απέχει από το επόμενο εβδομήντα εκατοστά ή ένα μέτρο.  Σε αυτή την εξίσωση που δύσκολα λύνεται προσθέστε και τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί την περίοδο του lockdown, οι οποίες πρέπει και αυτές να αποπληρωθούν από τα μελλοντικά έσοδα. Σημαντική ανάσα πάντως αποτελεί η μείωση ΦΠΑ και προκαταβολής Φόρου που ανακοινώθηκε σε κάποιες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στην εστίαση θεωρείτε ότι θα έχουμε αύξηση στην ανεργία; «Αντέχουν» οι επιχειρήσεις να «σηκώσουν το βάρος» όλων των ανθρώπων που δούλευαν στα μαγαζιά τους τις εποχές προ κορωνοιού;

Προφανώς και δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν όλες τις θέσεις απασχόλησης, για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε και η συμπλήρωση του μισθού ενός εργαζομένου που πλέον δεν θα μπορεί απασχολείται πλήρως. Σημαντικό πάντως στοιχείο το οποίο δεν έχει αναφερθεί πουθενά είναι ότι οι υπάλληλοι της εστίασης είναι κατά πλειοψηφία άτομα νεαρής ηλικίας 18-29 όπου σε αυτή την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα η ανεργία ήταν μεγαλύτερη και θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο. Είμαι σίγουρος ότι οι επαγγελματίες όχι μόνο της εστίασης αλλά και όλων των κλάδων κατανοούν την ανάγκη για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και θα κάνουν όποια θυσία χρειαστεί για να μπορέσουν να τις διατηρήσουν.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα της…. εστίασης, και σε πόσο διάστημα από το άνοιγμά τους;

Πέρα από τα όποια μέτρα και ενέργειες πρέπει να γίνουν για την τόνωση της οικονομίας, νομίζω ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αλλαγή της ψυχολογίας της αγοράς. Σίγουρα καλά κάνουν οι επιστήμονες υγείας και μας τονίζουν καθημερινά την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε, αλλά θεωρώ ότι αυτό πρέπει σιγά σιγά να μειωθεί. Ως Έλληνες επιδείξαμε τεράστια υπομονή, κατανόηση και αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να πειθαρχήσουμε. Τώρα δεν είναι ώρα να κινδυνολογούμε ούτε να εκφοβίζουμε τον κόσμο. Είναι η ώρα να τονώσουμε την ψυχολογία της αγοράς σεβόμενοι τις υποδείξεις των ειδικών υγείας. Μπορούμε από Δευτέρα να βγούμε, να απολαύσουμε ένα καφέ ή ένα γεύμα με τους φίλους μας που έχουμε να δούμε περίπου τρεις μήνες, λαμβάνοντας όμως όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έτσι θα μπορέσει να δημιουργηθεί ξανά ένα θετικό πνεύμα σε όλους μας και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε διαφορετική μεν κανονικότητα δε.

Papalexis Dimitrios

Economist, ΜΒΑ
1st Vice President
Larissa Chamber of Commerce and Industry
Panagouli 25, Larissa, Greece ,
+30 2410 252 955
+30 2410 252 952
mob +30 6977 508 307