3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης για αποχωρήσαντες: Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αντικείμενο τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα, αλλά και τον προϋπολογισμό.

Η συνεδρίαση στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

«Μια βαριά ημέρα σήμερα λόγω της απώλειας του Βασίλη Βασιλικού», ανάφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της ομιλίας του, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να κρατά ενός λεπτού σιγή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το κόμμα έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης μέσα σε εννέα χρόνια και πως σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας, μία πραγματικότητα που καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε.

Σε σχέση με τους αποχωρήσαντες, τόνισε πως η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία και θα είναι 47 βουλευτές διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός: «Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους. Το ότι για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές. Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία. Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός κι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει. Μην ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την ανάγκη ενός ανοιχτού, αποδοτικού, κοινωνικού κόμματος που δεν θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό: «Εμείς είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, η πατριωτική Αριστερά, η σύγχρονη Αριστερά, η κυβερνητική Αριστερά».

Σε σχέση με την επιστολική ψήφο, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και πως απαιτεί απαντήσεις για μια σειρά ζητημάτων.

Όσον αφορά την «πόρτα» Σούνακ σε Μητσοτάκη, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για προσβλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, έθεσε όμως ερωτήματα για τη στρατηγική του Έλληνα πρωθυπουργού: «Αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα με όρους ιδιωτικής διπλωματίας και προσωπικής επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση. Δεν προσφέρεται όμως το ζήτημα για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας. Ούτε μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να αλλάζει από το 2019 που εξελέγη, την εθνική θέση για επιστροφή των Γλυπτών με αυθαίρετες διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο για δανεισμό τους κι όχι οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του».

Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε πως πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.