3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομματική πειθαρχία στο ΠΑΣΟΚ μετά το επεισόδιο με Γιαννακοπούλου – Κωνσταντινόπουλο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

«Δεν θα επιτρέψω ρήγμα στην ψηφοφορία» για τα μη κρατικά ΑΕΙ, φέρεται να είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετά από το διπλό επεισόδιο με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι διαφώνησαν με την γραμμή της καταψήφισης του νομοσχεδίου που επέλεξε τελικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων:

Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει:
-ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο

-ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

-και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση;

Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία.

Το επεισόδιο στην κοινοβουλευτική ομάδα

Νωρίτερα, διπλό επεισόδιο σημειώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και των βουλευτών Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Νάντιας Γιαννακοπούλου.

«Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε «όχι» στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη», φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ επέμεινε λέγοντας ότι έπρεπε να έχει γίνει συνεδρίαση για την στρατηγική του κόμματος για το επίδικο ζήτημα. «Δεν μας φώναξες να σου πούμε την άποψή μας όσοι σπουδάσαμε έξω ή έχουμε τα παιδιά μας έξω, όπως μας είχες πει», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανεβάζοντας την ένταση στην αίθουσα. «Τι προτείνεις δηλαδή;», τον ρώτησε με σκωπτικό ύφος ο κ. Ανδρουλάκης για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Κωνσταντινόπουλος: Ο Παπανδρέου είχε ψηφίσει επί Καραμανλή τα μη κρατικά πανεπιστήμια

– Ανδρουλάκης: Ο Παπανδρέου έχει σταθερή άποψη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν μπορείς να κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια ενός πρώην πρωθυπουργού

– Οδυσσέας: θα λέω την γνώμη μου όποτε θέλω και το κρίνω σωστό.

Ακολούθησε αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και με τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία επίσης έχει ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης του νομοσχεδίου Πιερρακάκη.

Η κα Γιαννακοπούλου είπε ότι το σκανδιναβικό μοντέλο για τα πανεπιστήμια που προβάλλει η ηγεσία του κόμματος δεν υπάρχει στο πρόγραμμά του, ενώ σημείωσε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Αυτό από μόνο του είναι ένα σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, δεν είμαστε υπάλληλοι για να επικυρώνουμε αποφάσεις που πήραν δύο – τρεις άνθρωποι», πρόσθεσε η βουλευτής.

Κλείνουμε τα μάτια ότι υπάρχουν ήδη δεκάδες κολλέγια – πολλά από τα οποία της κακιάς ώρας- που λόγω ευρωπαϊκού πλαισίου βγάζουν αποφοίτους με εγκεκριμένα πτυχία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», πρόσθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου συμπληρώνοντας ότι «η θέση είναι λάθος, θα μας κάνει ζημιά και δεν μας δίνει καμία δυνατότητα να διεκδικήσουμε, ούτε κεντρώες δυνάμεις, ούτε κεντροαριστερές».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι με την καταψήφιση «ταυτιζόμαστε με όσους μάχονται υπέρ του μόνου μονοπωλίου που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτό της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Και κατέληξε ενημερώνοντας ότι έχει προσωπικά απευθυνθεί στον πρόεδρο του κόμματος για να καταθέσει την άποψή της, για την οποία δεν υπάρχει κάτι που να την τροποποιεί».