3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΜΟΝΟ ΣΤΟ USAY, ΥΓΕΙΑ

Λοιμωξιολόγος εξηγεί στο usay.gr πόσο ζει ο ιός στον αέρα και τις επιφάνειες! Πώς απολυμαίνουμε χέρια και τρόφιμα!

Σημαντικές πληροφορίες για τον covid-19 που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε  δίνει μιλώντας στο usay.gr η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Ασημίνα Μπαλάσκα

Ασημίνα Μπαλάσκα, MD, MSc
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος
ISTM-Certificate in Travel Health

Τί ακριβώς είναι ο κορωνοϊός; Ξαφνικά αυτή η λέξη μπήκε στη ζωή μας και άλλαξε άρδην την καθημερινότητά μας.Ο πλανήτης βάλλεται από μια πανδημία που στοιχίζει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο.

O νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, είναι ένας RNA ιός και αποτελείται από ένα περίβλημα με μία «εύθραυστη» εξωτερική μεμβράνη. Οι ιοί αυτής της μορφολογίας είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο σταθεροί στο περιβάλλον και περισσότερο ευαίσθητοι στα οξειδωτικά, όπως το χλώριο.

Η υπεριώδης ακτινοβολία και η υψηλή θερμοκρασία , βοηθά στην αποδυνάμωσή του;

Η θέρμανση, το υψηλό ή χαμηλό pH και η ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να διευκολύνουν τη θανάτωση του ιού. Ο χρόνος επιβίωσης των κορωνοϊών που προσβάλλουν τον άνθρωπο σε επιφάνειες, εξαρτάται από τον τύπο της επιφάνειας, τη θερμοκρασία, την υγρασία και το στέλεχος  του ιού.

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο ιός είναι ζωντανός οργανισμός πόσο ζει πάνω σε επιφάνειες ; Μπορεί να μείνει ζωντανός στον αέρα;

Πρόσφατα διεξήχθη μια  μελέτη, αναφορικά με την επιβίωση του SARS-CoV-2. στον αέρα και σε (4) διαφορετικές  επιφάνειες (πλαστικό, ανοξείδωτο χάλυβα, χαλκό και χαρτόνι). Ο ιός παρέμεινε βιώσιμος στον αέρα  για 3 ώρες, όπως επίσης και  στο πλαστικό και τον  ανοξείδωτο χάλυβα (ατσάλι) , για διάστημα έως 72 ώρες,  σε αντίθεση με το χαλκό και το χαρτόνι. Στο χαλκό δεν ανιχνεύτηκε βιώσιμος ιός πέραν των 4 ωρών, ενώ στο χαρτόνι δεν ανιχνεύτηκε βιώσιμος ιός πέραν των 24 ωρών. Το ίδιο πείραμα διεξήχθη και για τον ιό SARS-CoV.  Από τα ευρήματα αυτά φάνηκε ότι η σταθερότητα του ιού SARS-CoV-2 υπό τις ίδιες συνθήκες είναι παρόμοια με εκείνη  του ιού SARS-CoV. Αυτό αναδεικνύει ότι οι διαφορές στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των δύο ιών πιθανόν πηγάζουν από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του υψηλού ιικού φορτίου  (μεγάλη  ποσότητα του ιού ) στην ανώτερη αναπνευστική οδό και της δυναμικής ασυμπτωματικών ατόμων που φέρουν τον ιό SARS-CoV-2, να τον διασπείρουν.  Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν επίσης ότι η μετάδοση μέσω του  αέρα και από άψυχα αντικείμενα είναι εφικτή.

Πως πρέπει απολυμαίνουμε τα χέρια μας και τις επιφάνειες ;

Εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα υψίστης σημασίας που έχουν ληφθεί και όλοι εφαρμόζουμε,  θα αναφερθώ στη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα, ειδικότερα αν έχει προηγηθεί επίσκεψη σε δημόσιο χώρο, πριν από το φαγητό, μετά από φροντίδα ατόμου που είναι ύποπτος ή νοσεί από το νέο κορωνοϊό, πριν από το άγγιγμα του προσώπου, επί συμπτωμάτων (συνάχι, βήχας), αφότου χρησιμοποιήσουμε χαρτομάντιλο, μετά από την επαφή με κάποιο ζώο κ.λπ. Εναλλακτικά σημαντικό είναι να  χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο διάλυμα που περιέχει 70% αιθανόλη (οινόπνευμα )

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε τα προϊόντα και τα τρόφιμα;

Αναφορικά με την καθαριότητα των τροφίμων  μπορούμε να τα σαπουνίζουμε  όπου επιτρέπεται , να πλένουμε φρούτα και λαχανικά και να καθαρίζουμε με αλκοολούχο μαντηλάκι τις συσκευασίες

Το χλώριο και τα αλκοολούχα διαλύματα σκοτώνουν τον κορωνοϊό ;

Η  χρήση αραιωμένης χλωρίνης  (που προκύπτει από διάλυση 1 μέρους οικιακής χλωρίνης αρχικής συγκέντρωσης υποχλωριώδους νατρίου 5%, με 9 μέρη νερού), θεωρείται πολύ καλό απολυμαντικό για επιφάνειες. Εάν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αυτό το διάλυμα, χρησιμοποιείται διάλυμα 70% αιθανόλης (οινόπνευμα). Όπου υπάρχουν εμφανείς ρύποι  θα πρέπει να προηγηθεί πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

Πρακτικά υπάρχει ενδεδειγμένη θερμοκρασία πλυσίματος των ρούχων τέτοια που να «σκοτώνει»τον ιό ;

Όσον αφορά το πλύσιμο ρούχων ασθενών με SARS-CoV-2, αυτά θα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο στους 60-90⁰C, με απορρυπαντικό πλυντηρίου.