3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να συμβιβαστούμε με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα, προτείνει ο Δημήτρης Βίτσας

Την άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό με την Τουρκία για τα χωρικά ύδατα όπως έκανε με την Ιταλία εξέφρασε σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν αναφέρεται σε ζητήματα κυριαρχίας.

Μιλώντας στον “Alpha 989”, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε πως “δεν μιλάω για νησιά, βραχονησίδες και κυριαρχικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, μια χαρά συμβιβαστήκαμε με την Ιταλία για τα χωρικά ύδατα, για την επήρεια των Στροφάδων και των τριών νησιών πάνω από την Κέρκυρα” ενώ επισήμανε πως “η Αριστερά είναι ταυτισμένη με δύο πράγματα. Το ένα είναι, οι διεθνείς διενέξεις να λύνονται με ειρηνικό τρόπο προς όφελος και των δύο μερών και το δεύτερο είναι πως αντικειμενικά σε διεθνές επίπεδο ενυπάρχει ο συμβιβασμός και καλούμε και τη ΝΔ να το αποδεχτεί αυτό”.

Ερωτώμενος για τα περί “Γαλάζιας πατρίδας” που φαντασιώνονται κατά καιρούς στην Άγκυρα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “αυτό δεν το δέχεσαι. Εκεί, μουλαρώνεις”. Σχετικά με το Καστελόριζο, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι “έχει 100% επήρεια; Έχει 0%; το άκουσα κι αυτό. Το βάζουν οι Έλληνες, δεν το βάζουν οι Τούρκοι. Είναι θέμα συζήτησης και εκατέρωθεν συμβιβασμών. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα διεθνή ύδατα που είναι ανάμεσα μας και μπορούν να λυθούν”.

Κληθείς να σχολιάσει την απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ο κ. Βίτσας ήταν ξεκάθαρος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποδεχτεί, υπογραμμίζοντας πως “εμείς δεν θα το δεχόμασταν. Στο βαθμό που υπάρχει απειλή, αν πεις αποστρατικοποιώ, είναι σαν να σηκώνεις τα χέρια ψηλά”.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το ζήτημα είπε πως “αν προσφύγουμε στη Χάγη θα δικαιωθούμε πλήρως” συμπληρώνοντας πως “ή καθόμαστε σε ένα τραπέζι για να συμφωνήσουμε – εγώ λέω δεν μπορεί να γίνει αυτό θα περάσουν δεκαετίες για να γίνει κάτι τέτοιο-ή πάμε στη Χάγη. Αλλιώς θα λέμε και θα ξαναλέμε τα ίδια”.