3 top δεξιά, ΔΙΕΘΝΗ

«Ναι» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην ένταξη της Ουκρανίας

Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην είσοδο της Ευρώπης βρίσκεται πια η Ουκρανία, αφού το βράδυ της Πέμπτης, ουσιαστικά άναψε το «πράσινο φως» για την είσοδό της στην ΕΕ με το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βρίσκει σύμφωνους τους 27 ετέρους. Συγκεκριμένα, απέσπασε 529 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 14 αποχές. Ετσι, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (οι οποίοι συναντιούνται στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο) να χορηγήσουν χωρίς καθυστέρηση στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας το καθεστώς χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Θα πρέπει να πράξουν το ίδιο με τη Γεωργία μόλις η κυβέρνησή της επιτύχει όσον αφορά τις προτεραιότητες που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βέβαια, η έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης του Κιέβου, είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όμως, ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή.

Η πολυπόθητη έγκριση στο αίτημα ένταξης σύμφωνα με δηλώσεις του πρεσβευτής της Ουκρανίας στην ΕΕ, Βσεβολόντ Τσέντσοφ στο Reuters, είναι μήνυμα προς τη Μόσχα ότι η Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν μπορούν να ανήκουν στις ρωσικές σφαίρες επιρροής. Όπως συνοψίζει το Reuters, την Παρασκευή συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, ενέργεια που ο ίδιος αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Σε αυτή τη χρονική στιγμή το πολεμικό πεδίο μετατοπίζεται πλέον στη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας και τις, στρατηγικής σημασίας, δίδυμες πόλεις του Σεβεροντονιέσκ και Λουχάνσκ με τη μάχη εκεί να μπαίνει σε ένα είδος τρομερής κορύφωσης, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολεξίι Μικολάιοβιτς Αρεστόβιτς.

Την ίδια ώρα, εκτός από την Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία επιδιώκουν επίσης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σενάριο που εάν πραγματοποιηθεί θα σηματοδοτήσει την περίοδο μιας ιδιαιτέρως φιλόδοξης επέκτασης της ένωσης, από τότε που δέχθηκε στους κόλπους της χώρες του λεγόμενου Ανατολικού Μπλοκ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ρωσία αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό σε στενότερους δεσμούς μεταξύ της Ουκρανίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, με δυτικά κράτη που συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Διπλωμάτες λένε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί μια δεκαετία ή περισσότερο για να εκπληρώσει τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι το μπλοκ πρέπει να κάνει μια χειρονομία που αναγνωρίζει τη θυσία της Ουκρανίας.

Η κίνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ συνοδεύεται από αιτήσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής – ενδείξεις ότι οι στρατιωτικές ενέργειες του Κρεμλίνου απέτυχαν στους γεωπολιτικούς του στόχους.

Υπερήφανα και αφοσιωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας
Το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να «επιδείξουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την πολιτική τους βούληση όσον αφορά την υλοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών των λαών τους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόοδο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ το συντομότερο δυνατόν».

Οι Ουκρανοί, οι Μολδαβοί και οι Γεωργιανοί αξίζουν να ζουν σε ελεύθερες, δημοκρατικές και ευημερούσες χώρες που είναι υπερήφανα και προσηλωμένα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, καλώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των θεμιτών προσδοκιών των πολιτών των τριών αυτών χωρών.

Το ψήφισμα τονίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη διεύρυνση, η οποία είναι «περισσότερο από ποτέ μια γεωστρατηγική επένδυση» για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη ΕΕ. Η προοπτική πλήρους προσχώρησης στην ΕΕ για τις χώρες που προσπαθούν να γίνουν κράτη μέλη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ένωσης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την «επανενεργοποίηση» της διαδικασίας διεύρυνσης και την απεμπλοκή της όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια.