3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αποκαλυπτική δημοσκόπηση! Ψήφος εμπιστοσύνης σε Μητσοτάκη και «ψαλίδα» 20 μονάδων στη ΝΔ!

Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση της OPINION POLL αποτυπώνεται η τεράστια διαφορά 20 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα η «ψαλίδα» βρίσκεται στις 20,2 μονάδες και το κυβερνητικό κόμμα εδραιώνεται ως κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή καταλληλότερος για πρωθυπουργός έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας το μεγάλο ποσοστό του 52%. Με ποσοστό 21% έρχεται αμέσως μετά το «Κανένας από τους δύο» και τρίτος με ποσοστό 19,5% ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Αναλυτικότερα η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την OPINION POLL το διάστημα 7-9 Μαΐου με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και έλαβαν μέρος 1.080 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ερευνών της OPINION POLL Ζαχαρία Ζούπη από τα αποτελέσματα της Έρευνας επιβεβαιώνεται η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάστημα μετά από την διπλή επιτυχή, αποτελεσματική διαχείριση δύο κρίσεων. Αναφερόμαστε στην κρίση του Έβρου και στην συνέχεια την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του Πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον δεύτερο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει δημοφιλία 28%.

Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων , 32.5% μπροστά από τις προτιμήσεις που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας με 19.5%. ( Στο τέλος Μαρτίου οι προτιμήσεις ήταν 51% έναντι 20%, δηλαδή 31% διαφορά στις προτιμήσεις).

Σημειώνουμε, ότι υπάρχουν δύο προκλήσεις στο επόμενο διάστημα που θα κρίνουν πολλά. Αναφερόμαστε στην οριστική αντιμετώπιση του κορωνοιού, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Για το πρώτο , φαίνεται το 40% να αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο. Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας. Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών. Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες ( π.χ σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λ.π)

Ανησυχία των πολιτών για το οικονομικό μέλλον

Το δεύτερο , η αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, ενώ ήδη εκφράζεται μία απαισιοδοξία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην σχετική ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη. Υπάρχει φόβος, απαισιοδοξία και αβεβαιότητα που φαίνεται ότι οδηγεί σε μία στάση σχετικού κρατήματος και επιφύλαξης απέναντι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον Πρωθυπουργό παρά το ισχυρό προφίλ και πολιτικό απόθεμα που δείχνει να διαθέτει. Είναι φανερό, ότι αυτό το εύρημα χτυπάει καμπανάκι για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις πυκνές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Το 88% εκτιμάει την συμβολή του και αυτή η πρωτοφανής αποδοχή τον καθιστά εθνικό κεφάλαιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποδοχή μίας σειράς μέτρων από την Κυβέρνηση και ο βαθμός ικανοποίησης από αυτά.

Από τις απαντήσεις οι τρεις παρεμβάσεις που ξεχωρίζουν είναι:

Η παραχώρηση χώρων στα καταστήματα εστίασης ( 74.4%) , τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη ( 65.5%) και τα βήματα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους ( 62.5%) .

Πολύ κοντά βρίσκεται και η ικανοποίηση από την στάση μας απέναντι στις Τούρκικες προκλήσεις ( 62.5%) .

Σε απόσταση βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

Τέλος, πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16.3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα αν θα πρέπει να ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία. Μία συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 77% απαντά όχι, ενώ το 23% απαντά ναι. Πρόκειται για εύρημα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Οι υπουργοί που ξεχώρισαν

Για την άποψη της κοινής γνώμης για το έργο και την συνολική εικόνα των Υπουργών δίνουμε σήμερα την λίστα με όλους τους Υπουργούς .Μέχρι τώρα δίναμε την πρώτη δεκάδα αναδεικνύοντας αυτούς που είχαν ξεχωρίσει. Ωστόσο, μία συνολική εικόνα όλων έχει το πλεονέκτημα ότι εμφανίζει όλη την εικόνα της Κυβέρνησης και συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τομείς που προχωρούν καλύτερα και άλλους που πάσχουν λιγότερο και περισσότερο.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα στους Τομείς της Υγείας, της Δημόσιας Διοίκησης , στα Κοινωνικά Προγράμματα με την δραστηριοποίηση και της Αυτοδιοίκησης , στα θέματα Ασφάλειας , στην αίσθηση ασφάλειας για την χώρα από απειλές και τα βήματα στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Έτσι εξηγείται πολιτικά ότι στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας και ότι την δεκάδα συμπληρώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταικούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης , Νίκη Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης σχεδόν με την ίδια επίδοση του Γ.Γεραπετρίτη.

Μεγάλη δημοφιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Μέσα σ΄αυτό το κοινωνικό, πολιτικό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει πολύ υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με θετικό ισοζύγιο θετικών, αρνητικών απόψεων 43%.Σημειώνουμε ότι είναι ο μοναδικός Πολιτικός Αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο και μάλιστα υψηλό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει δημοφιλία της τάξης του 28% ( 41% πίσω από τον Πρωθυπουργό) και αρνητικό ισοζύγιο 31%. Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς οι δημοφιλίες και τα ισοζύγια είναι : Για την Φώφη Γενημματά 26.5% ( – 41.5% ), Δημήτρη Κουτσούμπα 21.7% ( – 43.2%) , Κυριάκο Βελόπουλο 16,1% ( – 56.5%) και Γιάνη Βαρουφάκη 13.3% ( – 64.3% ).

Το πολιτικό κλίμα σ΄αυτή την συγκυρία εκφράζεται ασφαλώς στην Πρόθεση ψήφου. Οι αλλαγές που σημειώνονται συγκριτικά με την τελευταία μας έρευνα είναι οριακές για όλα τα κόμματα. Η Ν.Δ συγκεντρώνει 40.2% ( 40% στην τελευταία μέτρηση) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ ( Είχε 20.2%) .Έτσι η διαφορά είναι 20.2% από 19.8% που βρίσκαμε. Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους , με την ΜΕΡΑ 25 να εμφανίζει οριακή άνοδο. Οι επιδόσεις τους είναι : ΚΙΝΑΛ 4.5% ( 5% στην προηγούμενη έρευνα) , Κ.Κ.Ε 5%( 5.5%) , ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% ( 4,5%) και ΜΕΡΑ 2.5 3% ( 2%).