3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς εξηγεί στο usay.gr πώς θα γίνει η επιστροφή για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Φαίνεται πως προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με την μορφή που αυτές εγκαινιάστηκαν στην αρχή της υγειονομικής κρίσης του κορωνοιού.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως προτεραιότητα είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων και της εργασίας και όχι η επιδότηση της ανεργίας. Για να κριθεί βέβαια το πραγματικό της βούλησης για υποστήριξη της εργασίας, κρίσιμο είναι να δούμε αν θα συνεχιστεί η προστασία από τις απολύσεις ή αν θα μείνουν ανεξέλεγκτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τις εργασιακές σχέσεις στην φάση του «ανοίγματος» της οικονομίας είναι τα εξής:

1. Ενδεχόμενη μείωση κατώτατου μισθού από τα 650 ευρώ στα 533 ευρώ αν διατηρούνται οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με υπουργική απόφαση

2. Σταδιακή επαναφορά εργαζομένων με συνέχιση του δικαιώματος για αναστολή σύμβασης σε μέρος του προσωπικού έως τον Ιούνιο και καταβολή του επιδόματος από το κράτος αλλά σε μικρότερο ποσό από αυτό που δόθηκε τον Απρίλιο. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν συγκυριακά τον θεσμό της αναστολής σύμβασης , και ανάλογα με τις ημέρες εργασίας, να καταβάλλουν αποδοχές είτε οι ίδιοι για τις ημέρες εργασίας είτε το κράτος για τις ημέρες αναστολής. Βέβαια χωρίς σοβαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτό θα οδηγήσεις στο φαινόμενο που ήδη παρατηρούμε, δηλαδή εργαζόμενοι να δηλώνονται σε αναστολή και ταυτόχρονα να απασχολούνται παρανόμως.

3. Διατήρηση του δικαιώματος για μονομερή  θέση εργαζομένων σε εκ περιτροπής εργασία με εργασία τις μισές μέρες το μήνα. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει, η διάταξη για λειτουργία της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλείας, δηλαδή μισές μέρες το μήνα και η πρόβλεψη για δυνατότητα μετατροπής σε εκ περιτροπής εργασία και συμβάσεων μερικής απασχόλησης (δηλαδή ένας εργαζόμενος να εργάζεται με τετράωρο για 12 ημέρες το μήνα) πρακτικά μπορεί να οδηγήσει σε απασχολούμενους με μηνιαίες αποδοχές που δεν θα υπερβαίνουν τα 200 ευρώ . Το σενάριο αυτό είναι εφιαλτικό για την αγορά εργασίας και για την οικονομία. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, στην στήριξη των εργαζομένων που θα έχουν μεγάλη απώλεια αποδοχών , μέσα από καταβολή πρόσθετου επιμισθίου που θα προέρχεται από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού προγράμματος  SURE.  Σε κάθε περίπτωση η μονιμοποίηση μέτρων , όπως αυτό, θα αποτελέσει αρνητικό τετελεσμένο για τον κόσμο της εργασίας.

4. Διατήρηση δικαιώματος του εργοδότη να θέτει σε σύστημα τηλεργασίας μέρος του προσωπικού . Αντίστοιχα ελλοχεύει ο κίνδυνος ο εργαζόμενος να εξαναγκάζεται σε υπερωριακή απασχόληση, η οποία όμως δεν θα μπορεί να αποδειχτεί.

Κεντρικό ζήτημα είναι η χρονική διάρκεια αυτών των μέτρων, η πολιτική βούληση για έλεγχο των αυξανόμενων αυθαιρεσιών από την πλευρά των εργοδοτών και το να θα συνοδευτούν οι διευκολύνσεις των επιχειρήσεων με ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων. Διαφορετικά το άμεσο μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό για τον κόσμο της εργασίας