3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Παιδίατρος εξηγεί στο Usay.gr όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ιώσεις,τους εμβολιασμούς, αλλά και τις διακοπές εν μέσω πανδημίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τα παιδιά μας και τις ιώσεις, τους εμβολιασμούς, αλλά και τις διακοπές εν μέσω πανδημίας εξηγεί μιλώντας στο Usay.gr ο παιδίατρος Μανώλης Βιλανάκης

Τα παιδιά αποδείχτηκαν λιγότερο ευάλωτα στον κορονοϊό. Τί πιστεύετε ότι τα προστατεύει ; Ενδεχομένως το  λιγότερο επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ;

Πράγματι, οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά αν και νοσούν σε παρόμοια ποσοστά σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα όπως πυρετός, καταρροή, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας, ενώ σπάνια έχουν περιγραφεί διάρροιες και έμετοι. Έχουμε βέβαια και μεγάλο αριθμό παιδιών που ενώ νοσούν είναι ασυμπτωματικά και μεταδίδουν τον ιό.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα τεκμηριωμένο.Η επικρατούσα άποψη θεωρεί ότι η μικρότερη έκφραση στα παιδιά του υποδοχέα ACE2, μέσω του οποίου ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, σε συνδυασμό με την διαφορετική απόκριση του ανοσοποιητικού σε σχέση με τους ενήλικες και η έλλειψη επιβαρυντικών παραγόντων από το ιατρικό ιστορικό, όπως κάπνισμα και παχυσαρκία προστατεύουν, τα παιδιά.

Τα παιδιά από μια ηλικία και μετά, ειδικά όταν ξεκινούν τα σχολεία, ταλαιπωρούνται από διάφορες ιώσεις του αναπνευστικού .Το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί δεδομένου ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κορονοϊός στη ζωή μας;

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας αρρωσταίνουν κατά μέσο όρο 8-10 φορές το χρόνο.Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η ύπαρξη όμως της πανδημίας COVID-19 θα πρέπει, χωρίς να μας πανικοβάλει, να μας ωθήσει να υιοθετήσουμε πρακτικές προσωπικής, οικογενειακής και εργασιακής υγιεινής στις οποίες μέχρι τώρα δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα , ο συχνός καθαρισμός επιφανειών και κοινώς χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, το να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και το να χρησιμοποιούμε μάσκα σε μέρη με μεγάλο συγχρωτισμό.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η παράλληλη και ταυτόχρονη εργασία των γονέων αναγκάζει δεκάδες οικογένειες να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με συνάχι ή βήχα. Αυτό πιστεύετε πρέπει να αλλάξει; Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο; Μήπως τα παιδιά δημιουργούν έτσι και αλλιώς αντισώματα από μικρότερη ηλικία;

Τα παιδιά όπως είπαμε αρρωσταίνουν συχνά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στέλνουμε το παιδί μας άρρωστο στο σχολείο, για το καλό του δικού μας παιδιού, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναρρώσει, αλλά και για την προστασία των υπόλοιπων παιδιών.Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση της υγείας του παιδιού και το πότε θα γυρίσει στο σχολείο θα πρέπει να αποφασίζεται από τον παιδίατρο του παιδιού.Ταυτόχρονα όμως με την ατομική ευθύνη του γονέα να μην επιβαρύνει την υγεία του παιδιού του και των υπολοίπων παιδιών, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να μπορούν οι γονείς να επικεντρώνονται στην υγεία του παιδιού τους.

Υπάρχουν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ποιές είναι αυτές οι περιπτώσεις που οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν λίγο παραπάνω;

Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως αναπνευστικά (π.χ. άσθμα ) ,  καρδιολογικά , διαβήτη , παχυσαρκία , κακοήθειες και τα παιδιά που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα βρέφη κάτω του έτους θεωρούνται εξ’ορισμού ευπαθής ομάδα.

Ακριβώς επειδή τα παιδιά εκδηλώνουν πολύ ήπια συμπτώματα ή και παραμένουν ασυμπτωματικά ενώ νοσούν δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κανόνες υγιεινής και να μην έρχονται σε επαφή με ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, που αποτελούν τις κατ εξοχήν ευπαθείς ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση ανησυχίας, θα πρέπει ο γονέας να επικοινωνεί με τον παιδίατρο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα σοβαρά μικροβιακά ή άλλα νοσήματα λόγω της πανδημίας.

Δεκάδες οικογένειες λόγω των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης  άφησαν πίσω αρκετά εμβόλια  στα παιδιά τους .Τί γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Μπορούν να επιταχύνουν τους καλοκαιρινούς μήνες; Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν σε κάποιες ιατρικές εξετάσεις ;

Οι εμβολιασμοί των βρεφών θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται κανονικά, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις στο ιατρείο μας, όπως άλλωστε γινόταν και πριν π.χ. στις περιόδους έξαρσης της γρίππης .Αυτό  επιτυγχάνεται με αυστηρή διαλογή (εμβολιασμοί σε συγκεκριμένες ημέρες, χωρίς επαφή με άρρωστα ή ύποπτα για ασθένεια παιδιά) , τήρηση του χρόνου του ραντεβού από τους γονείς , συνοδεία από έναν γονιό, όπου αυτό είναι εφικτό, μεγάλη χρονική απόσταση των ραντεβού ώστε να μειωθεί ο συγχρωτισμός και να καθαρίζεται το ιατρείο.

Ο κίνδυνος επανεμφάνισης πολύ σοβαρών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς είναι ορατός αν ολιγωρήσουμε.

Για τα πιο μεγάλα παιδιά, μπορούμε πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο μας, να τροποποιήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού , όπως και να μεταθέσουμε χρονικά τυχόν εξετάσεις ρουτίνας .

Εξετάσεις αίματος για τον κορονοιό δεν συνίσταται να γίνονται σαν ρουτίνα .

Μωρά και θάλασσα. Όσα παιδάκια είναι λίγων μηνών κάνει να μπουν στη θάλασσα ή να το αποφύγουν φέτος οι γονείς;

Η θάλασσα, το παιχνίδι και οι διακοπές είναι ευεργετικά για τα παιδιά. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, λόγω του κορονοιού, είναι η τήρηση αποστάσεων από άλλους λουόμενους και η εφαρμογή των προφυλάξεων και των μέσων ατομικής υγιεινής.

Όπως πάντα, τα βρέφη κάτω των έξι μηνών καλό είναι να μην μπαίνουν στη θάλασσα για λόγους ασφαλείας αλλά και της χαμηλότερης θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού.

Πάντα όμως και σε όλα τα παιδιά, πρέπει να αποφεύγονται οι ώρες μεγάλης ηλιοφάνειας 11:00π.μ. με 16:00μ.μ. , να γίνεται χρήση και συχνή ανανέωση του αντηλιακού και να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας μέσα στη θάλασσα .

Μήνυμα προς τους γονείς

Αγαπητοί γονείς ,

Είναι αλήθεια οτι διανύουμε μια δύσκολη και πρωτοφανή περίοδο.

Προσέχουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία για να μπορούμε να παρέχουμε στήριξη και βοήθεια στα παιδιά μας.

Ας γίνουμε πρότυπα ψύχραιμης και υπεύθυνης στάσης σύμφωνα

με τις οδηγίες φορέων υγείας.

Ενημερωνόμαστε από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές και αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στα social media.

Ακούμε τα συναισθήματα των παιδιών με κατανόηση, δίνοντας πληροφορίες για τα γεγονότα με σαφήνεια, χωρίς υπερβολές.

Είναι ανακουφιστικό για τα παιδιά να γνωρίζουν πως είναι φυσιολογικό να βιώνουν διαφορετικά και δυσάρεστα συναισθήματα λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης και πως σταδιακά η καθημερινότητα θα επανέλθει σε προηγούμενους ρυθμούς.

Ας γίνει αυτή η δυσάρεστη κατάσταση αφορμή για να ανακαλύψουμε εκ νέου τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μας και με τα παιδιά μας.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν δημιουργικά πράγματα, όπως να μαγειρέψουν μαζί σας να κάνουν χειροτεχνίες  αλλά και επιτρέψτε τους να ξεκουραστούν,  να βαρεθούν, να χαλαρώσουν  . Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι στη ζωή δεν χρειάζεται να “τρέχουμε” συνέχεια αλλά να κάνουμε και διαλείμματα.

Καλό Κουράγιο και ας μείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς.

Μανώλης Βιλανάκης

Παιδίατρος

Στρατιωτικός Ιατρός

Ειδικευθείς στο Νοσ.Παίδων Π.&Α.Κυριακού

Επιμελητής 401 ΓΣΝΑ

Δνση Ιατρείου Λ.Μεσογείων 163Α Ν.Ψυχικό