3 top δεξιά, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παραγράφονται μετά από 3 χρόνια οι «ξεχασμένες» κλήσεις των δήμων – Τι ισχύει

Μεγάλη ανατροπή για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες δήμων φέρνει η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη βάζει τέλος στην αυθαιρεσία των ΟΤΑ να διεκδικούν πρόστιμα άνευ τεκμηριωμένης βεβαίωσης, ακόμη και 30 χρόνια μετά την παράβαση.

Πλέον, οι δημοτικές κλήσεις για παράνομη στάθμευση παραγράφονται εάν δε βεβαιωθούν εντός τριετίας από την ημερομηνία παράβασης, με εξαίρεση μόνο όσες έχουν νομίμως και αποδεδειγμένα καταγραφεί ως τίτλοι βεβαίωσης με ΑΦΜ, ταυτότητα οφειλέτη και πλήρη στοιχεία.

Η απόφαση έρχεται μετά από διαπιστώσεις για μαζικές παρανομίες δήμων, που καταχωρούσαν με καθυστέρηση ετών κλήσεις, εν αγνοία των πολιτών, δημιουργώντας τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κλήσεις αυτές ενεργοποιούνταν εκ των υστέρων, ακόμη και όταν ο παραβάτης είχε αποβιώσει ή είχε αλλάξει διεύθυνση.

Τι αλλάζει και τι διαγράφεται

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο (άρθρο 71 ν. 542/1977), κάθε διοικητικό πρόστιμο που δεν έχει νομίμως και έγκαιρα βεβαιωθεί παραγράφεται εντός τριετίας. Οι δήμοι, ωστόσο, ερμήνευαν συχνά αυθαίρετα τον νόμο, θεωρώντας ότι η παραγραφή ξεκινά όχι από την παράβαση, αλλά από την «εξασφάλιση τίτλου είσπραξης».

Από τη νέα εγκύκλιο προκύπτει ρητά ότι η προθεσμία ξεκινά από την ημέρα της παράβασης, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη εγγραφή σε φορολογική βάση με τα απαιτούμενα στοιχεία.

Παραδείγματα αυθαιρεσιών:

  • Δήμος Θεσσαλονίκης είχε αποστείλει σε πολίτη κλήση του 1984, το 2019.

  • Δήμος Αθήνας είχε βεβαιώσει κλήσεις από το 1990 και το 1995 σε νέα ΑΦΜ, δεκαετίες αργότερα.

  • Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κλήσεις εμφανίζονταν για πρώτη φορά στον τραπεζικό λογαριασμό ή κατά την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

  • Οι ΟΤΑ δεν μπορούν να απαιτούν πρόστιμα εφόσον δεν αποδεικνύεται εγκαίρως και με ορισμένο αποδέκτη η βεβαίωση.

  • Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει ότι κάθε σχετική απόφαση χωρίς σαφή καταγραφή ΑΦΜ, διεύθυνσης ή ημερομηνίας βεβαίωσης είναι νομικά ακυρώσιμη.

  • Συστήνεται στους πολίτες να ελέγχουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στους δήμους, καθώς πολλές ίσως παραγράφονται με απλή αίτηση.