3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΟΝΟ ΣΤΟ USAY

Ποιος ήταν ο Έλληνας «Άγγλος ασθενής»

Μία ζωή σαν κινηματογραφική ταινία, ή μία ταινία σαν την ζωή ενός παράτολμου Έλληνα που βρέθηκε να πιλοτάρει μέσα στις φλόγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία «ο Άγγλος ασθενής» θα μπορούσε να αφορά την ζωή που έζησε ο Στέφανος Μολυβάδας.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο Στέφανος Μολυβάδας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 4 Απριλίου 1919 και έζησε μια ζωή σαν μυθιστόρημα, μία ζωή που θυμίζει την ταινία «ο Άγγλος ασθενής» με τον πρωταγωνιστή πιλότο να βρίσκεται τραυματίας με φοβερά εγκαύματα και μοναδική του φροντίδα μία νοσοκόμα που τον περιθάλπει.

Το ξεκίνημα του πολέμου βρίσκει τον Μολυβάδα στο Παρίσι. Σπούδαζε στην Σορβόνη. Ο Μολυβάδας επιστρέφει στην Ελλάδα και όταν ο άξονας κατακτά την χώρα θα πάει στην Αίγυπτο και θα υπηρετήσει ως διερμηνέας στην Αεροπορία. Το ταξίδι του ήταν από μόνο του μία τεράστια περιπέτεια.Από την Αθήνα βρέθηκε στην Αίγινα και από εκεί στην Κρήτη. Βρήκε ένα καΐκι και έβαλε πλώρη για την Αίγυπτο .Οι πρώτες ώρες του στην Αίγυπτο τον βρίσκουν μεταφράζει για τους Έλληνες πιλότους τα εγχειρίδια της RAF καθώς οι γνώσεις του ήταν πολύτιμες. Γρήγορα οι ικανότητες του θα γίνουν φανερές, οι σύμμαχοι θα τον στείλουν στην Παλαιστίνη για εκπαίδευση. Θα καταφέρει να γίνει Ιπτάμενος.

Στα τέλη Ιουλίου 1944 το αεροσκάφος στο οποίο είναι πλοηγός θα δεχτεί εχθρικά πυρά πάνω από την Γιουγκοσλαβία. Ο Μολυβάδας θα υποστεί φοβερά εγκαύματα και θα συλληφθεί ως αιχμάλωτος πολέμου. Θα περάσει από τα χέρια των Κροατών στα χέρια των Γερμανών, θα νοσηλευτεί στην Βιέννη και τελικά καθώς οι σύμμαχοι προχωρούν και ο άξονας καταρέει θα βρεθεί σε νοσοκομείο της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκεί θα βρεθεί στα χέρια του καθηγητή McIndoe. Ήταν ένας ιατρός που έδωσε ξανά την ζωή σε πάνω από 600 μαχητές με πρωτοποριακές μεθόδους. Ο πρωτοπόρος ιατρός την περίοδο που η πλαστική χειρουργική ήταν στα σπάργανα πήρε το ρίσκο να δημιουργεί ιστούς εκεί όπου είχαν εξαφανιστεί ολοκληρωτικά μεταφέροντας στην κυριολεξία ιστούς από το ένα σημείο στο άλλο, δημιουργώντας ενώσεις από υγιή κομμάτια του σώματός τις οποίες στην συνέχεια έκοβε και «έπλαθε» μέσα από μια σειρά επίπονων επεμβάσεων.

O «’Έλληνας Ασθενής» μέχρι το 1949 μπαινόβγαινε στα χειρουργεία. Και όμως στο μεσοδιάστημα ο Μολυβάδας πήρε και άλλο ένα πτυχίο διαβάζοντας στο νοσοκομείο! Ήταν το μεταπτυχιακό του ως ηλεκτρολόγου μηχανικού από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ο ίδιος μετά την τελευταία επέμβαση επέστρεψε στην Ελλάδα και τέθηκε σε Πολεμική Διαθεσιμότητα . Το όνομα του για να τιμηθεί ο ξεχωριστός αυτός αεροπόρος έλαβε το πρώτο αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατασκεύασε η Σχολή Ικάρων.