3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρέπει να μας ανησυχούν οι σεισμοί στην Κρήτη; Τι συμβαίνει με το ρήγμα στις Αλκυονίδες; Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος απαντά στο Usay.gr

O καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Kώστας  Παπαζάχος μιλά στο usay.gr για τους μετασεισμούς στη Κρήτη και για το ρήγμα των Αλκυονίδων.

Κ. Παπαζάχο θα θέλαμε να μας πείτε πώς εξελίσσετε η μετασεισμική ακολουθία  στην Κρήτη μετά τον ισχυρό  σεισμό στις αρχές του μήνα

Έχουμε μια πλήρη μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη . Ο  σεισμός αυτός του 6,5 ρίχτερ νότια από την Κρήτη είχε συγκεντρώσει την προσοχή γιατί είχε ένα μικρό τσουνάμι το οποίο ήταν άνευ ουσίας και σημασίας, αλλά είχε επιστημονικό ενδιαφέρον και κίνησε το ενδιαφέρον των κατοίκων.

Έγινε σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές, 100 χιλιόμετρα από την Κρήτη , 85 χιλιόμετρα από τα νότια παράλια , ήταν ένας ισχυρός σεισμός ο οποίος είναι σε ένα ρήγμα εκεί στη γνωστή ζώνη , δεν προκάλεσε κάτι το ιδιαίτερο , προφανώς ένας σεισμός αυτού του μεγέθους έχει πολύ μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μηνών .  Είμαστε στον πρώτο μήνα της μετασεισμικής ακολουθίας.

Εδώ καθημερινούς μετασεισμούς από το σεισμό έχουμε και ένα και δύο και τρία χρόνια μετά, όχι για μήνες . Συνεπώς, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα πως μια σεισμική ακολουθία σε σεισμό 6.5 , περιλαμβάνει πολλούς σεισμούς πάνω από 5 , κάποιους σεισμούς κοντά στο 5μιση , οι οποίοι θα συμβαίνουν και αύριο και σε ένα μήνα και σε 2 μήνες , όλο και πιο αραιά , αλλά θα συμβαίνουν.

Για το ελληνικό τόξο δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε εύκολα σίγουροι γιατί μιλάμε για περιοχή που δίνει σεισμό μεγέθους 8. Κατά συνέπεια δεν είναι απίθανο, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάτι χειρότερο. Όμως μέχρι στιγμής η μετασεισμική ακολουθία , φαίνεται η χρονική της και κατά μέγεθος εξέλιξη να είναι φυσιολογική, δεν έχει κάποια ανώμαλα χαρακτηριστικά . Όχι ότι πάντα οι ακολουθίες προειδοποιούν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις , δείχνουν αν τυχόν ξεφεύγουν από τα κανονικά μέτρα.Η συγκεκριμένη ακολουθία δεν δείχνει τέτοια χαρακτηριστικά προς το παρόν.Κατά συνέπεια μας δείχνει ότι είναι μια σημαντική ακολουθία σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις ακτές. Άρα ακόμα και οι ισχυροί μετασεισμοί   αν σημειωθούν , δεν θα έχουν όμως επιπτώσεις .

Να πούμε και κάτι ακραίο. Ακόμα και σε ένα απίθανο σενάριο κάποιου ισχυρότερου σεισμού σε αυτή την περιοχή , ας υποθέσουμε πράγμα απίθανο, πραγματικά πολύ μικρής πιθανότητας , ότι θα γινόταν αύριο μεθαύριο ένας σεισμός των 7 ρίχτερ , οι επιπτώσεις θα ήταν πάρα πολύ μικρές .

Μιλάμε για ένα σεισμό που είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις ακτές, είμαστε τυχεροί που στο συγκεκριμένο σημείο του ελληνικού τόξου, αυτά τα ρήγματα είναι σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές και δεν έχουν κάποια σημαντική συνεισφορά στη σεισμική επικινδυνότητα.

Αν δείτε την περιοχή νότια από τη Ζάκυνθο ο σεισμός του 2018 , ένας σεισμός της τάξης του 6,8 συνεχίζει να έχει μέχρι σήμερα , δύο χρόνια μετά, πλούσια μετασεισμική ακολουθία .Έτσι θα συμβαίνει και με το σεισμό νότια της Κρήτης.

Την ίδια ώρα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό  Κόλπο συνεχίζει  να δίνει σεισμούς . Τί πρέπει να γνωρίζουμε για την περιοχή ; Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο ;

 Aν πάτε στη συγκεκριμένη περιοχή στην  οποία συζητάτε δεν είναι ακριβώς στη θέση των Αλκυονίδων,  δεν είναι και πολύ μακριά από το ρήγμα του σεισμού του 1981, θα δείτε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μικροακολουθία σε εξέλιξη , μια ομάδα μικροσεισμών όπου ο μέγιστος είναι της τάξης του 3 την τελευταία εβδομάδα και έχουμε ένα σμήνος σεισμών όπου συμβαίνουν και στις ακτές του Κορινθιακού .Τέτοιες μικροακολουθίες έχουμε δεκάδες κάθε χρόνο στον ελληνικό χώρο. Είναι ενδείξεις ότι πολύ απλά τα ρήγματα αυτά είναι και παραμένουν ενεργά.

Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το καταλάβεις, ότι τα ρήγματα του Κορινθιακού είναι ενεργά . Όλοι θυμούνται τους σεισμούς του 1981, όλοι θυμούνται τους σεισμούς του Αιγίου . Θα έλεγα ότι έχουμε στραμμένα τα βλέμματά μας σε λάθος σημείο .Το θέμα δεν είναι να γίνεται μια ακολουθία σήμερα εδώ , ή αύριο παραπέρα.Το θέμα είναι όταν κάποια από αυτές τις ακολουθίες , μια στις εκατό θα εξελιχθεί σε κάποιον ισχυρό σεισμό είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτόν το σεισμό; Με λίγα λόγια τα κτίρια στην περιοχή που δέχτηκαν το σεισμό του 1981, είναι σήμερα ασφαλή και σε καλύτερη κατάσταση; Αυτό πρέπει να απασχολεί τους κατοίκους , τις τοπικές αρχές και την Πολιτεία και όχι αν υπάρχουν μικροεξάρσεις .Μικροεξάρσεις υπάρχουν συνέχεια .

Ο ελληνικός χώρος έχει ένα μεγαλύτερο σεισμό 6,3 κάθε χρόνο , έχει ένα σεισμό 4 κάθε δύο μέρες, έχει έναν 4,5 κάθε πενταήμερο, δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε σε κατάσταση πανικού 50-60 φορές το χρόνο επειδή έχουμε τέτοιες μικρές ακολουθίες.Πρέπει να προσανατολίσουμε την πολιτική μας στο να έχουμε ισχυρές αντισεισμικές κατασκευές.

Θα συμβούλευα τους κατοίκους των Αλκυονίδων , του Κορινθιακού και των γύρω περιοχών , του Ανατολικού Κορινθιακού , αντί να επικεντρώνονται στις μικρές ακολουθίες που συμβαίνουν, και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν στην περιοχή, να επικεντρωθούν στο κρίσιμο ερώτημα αν τα σπίτια τους έχουν την αντισεισμική επάρκεια που χρειάζεται για να αντέξουν τους σεισμούς που μετά βεβαιότητας θα συμβούν στην περιοχή αυτή .Ο Κορινθιακός κάνει σεισμούς κάθε 10-20-30 χρόνια.Δεν θα τον γλυτώσει κάποιος τον σεισμό. Είναι μια από τις περιοχές με την υψηλότερη σεισμικότητα στον ελληνικό χώρο . Ο Κορινθιακός ανοίγει ενάμιση εκατοστό το χρόνο και δίνει συνεχώς σημαντικούς σεισμούς. Θυμηθείτε τους σεισμούς τα τελευταία 50 χρόνια. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να δείχνουν άγνοια. Ας μην κοιτάμε λοιπόν τις μικρές ακολουθίες , ας κοιτάξουμε το σοβαρό θέμα της αντισεισμικής προστασίας.