3 top δεξιά, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός: Το πλεόνασμα στα φοροέσοδα «ξεκλειδώνει» νέες παροχές – Ποια μέτρα σχεδιάζονται

Τα αυξημένα έσοδα στο τελευταίο δεκάμηνο φαίνεται πως λύνουν τα χέρια της κυβέρνησης καθώς μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο η εξτρά στήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέχρι το τέλος του έτους.

Η σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο φτάνει τα 6,084 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,746 δισ. ευρώ ανοίγει παράθυρο να δοθεί ένα μέρος αυτής της υπέρβασης πίσω στην κοινωνία.

Σε σχέση με τους αναθεωρημένους στόχους του Προσχεδίου Προϋπολογισμού και του Draft Budgetary Plan, η υπέρβαση για τον μήνα Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χορήγηση της επιταγής ακρίβειας, όπως και πέρυσι.

Αυξημένα έσοδα
Ειδικότερα, αυξημένα φορο-εσοδα αποτυπώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, ενώ παράλληλα καταγράφεται υποεκτέλεση του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού προκύπτει καλύτερη απόδοση των φορολογικών εσόδων έως τον Οκτώβριο που αφορούν το τρέχον έτος κατά 2,539 εκατ. ευρώ.Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 7.730 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση ύψους 1.199 εκατ. ευρώ, λόγω της υποεκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 1.844 εκατ. ευρώ.

 

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5.905 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 832 εκατ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου. Η υπερεκτέλεση οφείλεται σε αυξημένα έσοδα ΦΠΑ, λόγω υποβολής των τριμηνιαίων περιοδικών δηλώσεων και εξαιτίας του αυξημένου κύκλου εργασιών λόγω της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου. Το πρωτογενές αποτέλεσμα αυξήθηκε σημαντικά στα 6.084 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 1.746 εκατ. ευρώ (και πρωτογενούς ελλείμματος 350 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022).

Νέες παροχές
Στο πλαίσιο αυτό και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυσμενής εξέλιξη, η κυβέρνηση θα χορηγήσει και εφέτος την «επιταγή ακρίβειας» σε περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία κ.λπ.)

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται στην περιοχή των 200 – 250 ευρώ, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις εκτιμάται ότι θα γίνουν προς το τέλος του μήνα.

Πέρυσι το έκτακτο επίδομα ήταν ύψους 250 ευρώ και δικαιούχοι ήταν περίπου ένα (1) εκατομμύριο συνταξιούχοι, 172.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επίσης, 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έλαβαν διπλή δόση και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ έλαβαν αυξημένο επίδομα κατά 50%.

Στο μεταξύ μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα λάβουν εισοδηματικές «ανάσες» με την καταβολή 6 έκτακτων και μόνιμων παροχών.

Τα «σίγουρα»

Market Pass 2: Οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024, θα λάβουν το ποσό της ενίσχυσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, θα λάβουν επιπλέον επίδομα και μάλιστα διπλάσιο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Αγροτικό πετρέλαιο: Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2023.
Υοuth Pass: Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για το Youth Pass και δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι και θα λάβουν 150 ευρώ έως τις 10 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μόνιμο μέτρο και έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
Επίδομα θέρμανσης: Έχει ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100- 1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο
Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους: Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
Αυξήσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά: Αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Έτσι όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.