3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Ρόη Δελδήμου: «Πρωταγωνιστεί» στο RealEstate της Μυκόνου (ΦΩΤΟ)

Του Δημήτρη Γιατζόγλου

Μια εντελώς διαφορετική ματιά στην Μύκονο. Αυτή μιας υπερδραστήριας κι ιδιαιτέρως επιτυχημένης γυναίκας στον χώρο του RealEstate. Η Ρόη Δελδήμου εκπροσωπεί στην Μύκονο ένα μεγάλο γραφείο του συγκεκριμένου χώρου που έχει έδρα το Λονδίνο.

Πως ξεκίνησε αυτή η συνεργασία. «Έγινα τυχαία μια γνωριμία, στην Μύκονο, σε προσωπικό επίπεδο με τον ιδρυτή του γραφείου, πριν από πολλά χρόνια. Αφού γνωριστήκαμε, αποφάσισε ότι ήθελε ένα παράρτημα του γραφείου του στην Μύκονο και αποφάσισε να το κάνει μαζί μου. Ξεκινήσαμε το 2008».

Μεσολάβησαν τα χρόνια της κρίσης. Πόσο επηρέασε αυτό την αγορά της Μυκόνου. «Σαφώς και γνώρισε κρίση και η Μύκονος. Αλλά η Μύκονος έχει το χαρακτηριστικό πως ότι συμβαίνει αλλού, εδώ συμβαίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα. Υπήρξε κι εδώ περίοδος που είχε παγώσει η αγορά. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει μια κίνηση. Κάτι που στον δικό μας κλάδο δεν μπορείς να το βιώσεις στην υπόλοιπη χώρα ή σε άλλα νησιά. Κανένα μέρος, μέσα στην κρίση δεν είχε την δυναμική που είχε η Μύκονος».

Τι σημάνει πρακτικά αυτή η δυναμική. «Η Μύκονος έχει γίνει πια ένα brand name. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι άνθρωποι που αγόραζαν στο νησί κάποιο ακίνητο ήταν γιατί του άρεσε πολύ το νησί. Έλληνες και ξένοι. Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή αλλά μια συνειδητή απόφαση γιατί. Τους άρεσε το “φορτίου” του νησιού. Αλλά από το σημείο του ότι η Μύκονος είναι ένα πολύ όμορφο νησί στο ότι έγινε ένα brand name, αυτό άλλαξε όλη την δυναμική της. Τώρα πια οι άνθρωποι που έρχονται να αγοράσουν είναι επενδυτές βλέπουν το νησί ακριβώς με την προοπτική ότι θα κάνουν κάτι επαγγελματικό. Ειδικά οι ξένοι. Μετά από τόσα χρόνια έχω καταλάβει ότι οι ξένοι δεν έχουν την νοοτροπία που έχουν οι Έλληνες. Οι Έλληνες δένονται με την περιουσία τους και τα ακίνητά τους. Το βλέπουν αλλιώς. Οι ξένοι όταν  πάρουν ένα ακίνητο αυτό πρέπει να έχει μι απόδοση. Δεν θα δώσουν ένα Χ ποσόν για να πάρουν ένα ακίνητο στην Μύκονο να κάθεται και να δημιουργεί και κάποια έξοδα. Θα αγοράσουν ένα ακίνητο στην Μύκονο θα το χρησιμοποιήσουν κάποιο διάστημα οι ίδιοι και το επόμενο διάστημα θα το βάλουν στην  μεγάλη αγορά του νησιού για να έχει κάποια απόδοση. Οι περισσότεροι έτσι σκέφτονται».

Τι γίνεται με τις τιμές στην Μύκονο, γιατί ακούγονται πολλά. «Οι τιμές σε γενικές γραμμές είναι σταθερές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, υπάρχουν κάποια ακίνητα σε υψηλές τιμές είτε γιατί έχουν αναβαθμιστεί πλήρως, είτε γιατί πληρούν κάποια άλλα κριτήρια. Οι διαστάσεις τους, η τοποθεσία τους, η μοναδικότητά τους. Άρα, και όσο τα χρόνια περνάνε, αυτά λιγοστεύουν και είναι αναμενόμενο σε αυτά οι τιμές να ανεβαίνει η τιμή. Γενικά πάντως προσφορά υπάρχει μεγάλη. Έχει χτιστεί πολύ το νησί και υπάρχουν αρκετά ακίνητα για εκμετάλλευση».

Μιλάμε για μεγάλες τσέπες. Υπάρχουν περίεργες ιστορίες, απαιτήσεις που της έχουν τύχει; «Έχω ακούσει πολλά. Και μου κάνει εντύπωση. Σε εμένα δεν έχει τύχει κάτι παρόμοιο. Δεν μου έτυχε κάποια υπερβολική απαίτηση ή συμπεριφορά. Θέλουν αυτό που θέλουν απλά. Η Μύκονος είναι από κάθε άποψη ένας ακριβός προορισμός. Θέλουν να πάρουν αυτό για το οποίο πληρώνουν».

Ποιες περιοχές παραμένουν φιλέτα. Υπάρχουν κάποιες άλλες που ανεβαίνουν; «Τα φιλέτα ήταν και παραμένουν τα ίδια. Όλο το τόξο από τα Χουλάκια και μετά, το κομμάτι δηλαδή που βλέπει το ηλιοβασίλεμα  και την Δήλο. Και φυσικά η νότια πλευρά της Χώρας. Εμένα πάντως αν με ρωτήσεις προσωπικά και πέρα από το κομμάτι της δουλειά μου θεωρώ πολύ όμορφη την περιοχή του Αγίου Σώστη. Μια θαυμάσια τοποθεσία και παραλία που σε πάει τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω».

Όλα αυτά τα χρόνια έχει πουλήσει σπίτια – παλάτια. Ζήλεψε ποτέ κάποιο και είπε μέσα της «αχ αυτό να ήταν δικό μου». Και χαμογελώντας μου απάντησε. «δεν έχω πουλήσει ακόμη το σπίτι που θα πω μακάρι αυτό να ήταν δικό μου».