3 top δεξιά, ΔΙΕΘΝΗ

Serial killer Κύπρου: Τι αποκαλύπτουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι – Τα «πάθη», οι παραξενιές και οι εμμονές

Οπαδός της σειράς βιβλίων Game of Thrones, λιγομίλητος και συνεργάσιμος είναι, σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς, ο serial killer της Κύπρου Νίκος Μεταξάς.

Οπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», οι σωφρονιστικοί που τον συναναστρέφονται καθημερινά υποστηρίζουν ότι ο 35χρονος ίλαρχος «δεν είναι ένας προβληματικός κρατούμενος και ακολουθεί το πρόγραμμα των φυλακών με στρατιωτική πειθαρχία, ίσως λόγω της ιδιότητάς του ως αξιωματικού».

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι ο καθ’ ομολογίαν δράστης σειράς φόνων, με θύματα γυναίκες, είναι ευγενικός, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ούτε και μιλάει πολύ καθώς και ότι διαβάζει ακατάπαυστα.

Η εμμονή του serial killer με το… Game of Thrones
Σύμφωνα με τον «Πολίτη», ο Νίκος Μεταξάς, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ορέστης», περνά τις περισσότερες ημέρες στο κρεβάτι του κελιού του όπου και διαβάζει. Εχει προμηθευτεί τη σειρά βιβλίων του Game of Thrones του George Martin και όπως ανέφεραν οι σωφρονιστικοί τα ολοκληρώνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι ίδιοι σωφρονιστικοί υποστηρίζουν πως όταν διαβάζει είναι ιδιαίτερα απορροφημένος και δεν ενδιαφέρεται για τα όσα συμβαίνουν στα κρατητήρια. Τις άλλες ώρες ενημερώνεται από εφημερίδες για την επικαιρότητα, ενώ σπανίως παρακολουθεί τηλεόραση.

Παρά ταύτα, ό,τι διαφορετικό και να κάνει, η μέρα του πάντα «κλείνει» με την ανάγνωση των αγαπημένων του βιβλίων Game of Thrones.

Δεν παραγγέλνει, τρώει μόνο το φαγητό των φυλακών
Οπως αναφέρει ο «Πολίτης», παρότι οι περισσότεροι κρατούμενοι στα αστυνομικά κρατητήρια επιλέγουν να παραγγέλνουν φαγητό από εστιατόρια και ταχυφαγεία της Λευκωσίας -όπως και οι αστυνομικοί- ο Νίκος Μεταξάς τρώει μόνο από το φαγητό που του προσφέρεται.

Είναι το φαγητό που ετοιμάζεται στα μαγειρεία των Κεντρικών Φυλακών και μεταφέρεται στα αστυνομικά κρατητήρια. Οι σωφρονιστικοί υποστηρίζουν ότι ουδέποτε παρήγγειλε ή ενδιαφέρθηκε να παραγγείλει φαγητό απ’ έξω, διευκρινίζοντας ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό.

Το φαγητό του το τρώει στο κελί του, από το οποίο δεν εξέρχεται για προαυλισμό και με δική του επιθυμία παραμένει 24 ώρες το 24ωρο, πλην των περιπτώσεων που οδηγείται για ανάκριση ή για κάποια υπόδειξη σκηνών.

Δεν αντέχει το «κλικ» των χειροπέδων
Ο serial killer Μεταξάς -για τη δράση του οποίου συνεχίζονται οι έρευνες- διάγει τον βίο του στις φυλακές δίχως εντάσεις ή κρίσεις θυμού. Παρά ταύτα, όπως όλοι, έχει ένα αδύνατο σημείο.

Πρόκειται για το «κλικ» που κάνουν οι χειροπέδες όταν του τις φορούν στα χέρια οι αστυνομικοί, το οποίο τους προκαλεί σύγχυση και ανησυχία.

Οι σωφρονιστικοί που μίλησαν στον «Πολίτη» αναφέρουν πως όταν ακούει το «κλικ» το βλέμμα του αρχίζει να σκοτεινιάζει και γίνεται σκληρό.

Επισκεπτήριο μόνο από τον πατέρα του
Ολες τις ημέρες που βρίσκεται κρατούμενος ο Νίκος Μεταξάς δεν τον έχει επισκεφθεί κανείς άλλος πλην του πατέρα του. Ο πατέρας του Νίκου Μεταξά πήγε στα κρατητήρια μόνο τρεις φορές και συζήτησε για λίγη ώρα με τον γιο του, στον οποίο έδωσε κάποια πράγματα (είδη πρώτης ανάγκης).

Για λόγους ασφαλείας , σύμφωνα με τον «Πολίτη», όταν εξέρχεται από το κελί του για να κάνει μπάνιο στα λουτρά των κρατητηρίων οι υπόλοιποι κρατούμενοι μένουν κλειδωμένοι στα κελιά τους, αν και ο ίδιος δεν το ζήτησε ποτέ.

Προσέχει την εμφάνισή του και ξυρίζεται τακτικά, ενώ δεν κυκλοφορεί με φόρμες ή πρόχειρα ρούχα. Ντύνεται καθημερινώς με καθαρά ρούχα που έχει στη διάθεσή του, ενώ δείχνει να περιμένει τη μεταφορά του στις φυλακές όπου αναμένεται να παραμείνει για πολλές δεκαετίες.

Ο γρίφος με τον δικηγόρο του serial killer
Ως συνήγορος του Νίκου Μεταξά είχε αρχικώς εμφανιστεί ο γνωστός ποινικολόγος Ηλίας Στεφάνου, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια αποσύρθηκε λόγω διαφωνιών στην υπερασπιστική τακτική.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο κ. Στεφάνου αποφάσισε να αποσυρθεί γιατί ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς δεν του είχε πει την αλήθεια για το σύνολο των εγκλημάτων που είχε διαπράξει. Μέχρι τώρα ο Μεταξάς εμφανίζεται στο δικαστήριο για την ανανέωση των διαταγμάτων κράτησής του χωρίς δικηγόρο και εκπροσωπεί μόνος του τον εαυτό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της φύσης των εγκλημάτων του δεν έχει προσφερθεί κάποιος δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει και δεν αποκλείεται στη δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου να αναλάβει μόνος την υπεράσπισή του. Δίκη θα διεξαχθεί επί των κατηγοριών που θα αρνηθεί. Για τις κατηγορίες στις οποίες θα παραδεχθεί ενοχή το δικαστήριο θα επιβάλει απλώς ποινή χωρίς να γίνει ακροαματική διαδικασία.