3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σπίτια….με σεζόν πρώτα στη ζήτηση για διακοπές! O Θανάσης Στάμου της INVESTA εξηγεί τους λόγους στο Usay.gr(φωτο)

 

Το καλοκαίρι μπήκε δυναμικά, ο κόσμος βγήκε από την καραντίνα, και αναζητά λύσεις για τις διακοπές του. Όχι όμως απ’ότι φαίνεται σε μακρινά νησιά και εξωτικούς προορισμούς….αλλά κοντά στον τόπο του και την ασφάλειά του. Ο φόβος του κορωνοιού…και η νέα κανονικότητα φέρνουν πρώτα στη ζήτηση για διακοπές τα εξοχικά σπίτια με μίσθωση σεζόν ! Ο διευθυντής της INVESTA Real Estate Θανάσης Στάμου, εξηγεί στο Usay.gr τους λόγους που οι κατοικίες με μίσθωση έχουν την… τιμητική τους, απαντά αν τείνουν να εξαφανιστούν από την μεγάλη ζήτηση του κόσμου, και δίνει ενδεικτικές τιμές σε οικίες που αφορούν μια μέση Ελληνική οικογένεια….

 

Μπήκαμε ήδη σε μια νέα κανονικότητα….που ακόμη και οι διακοπές που τόσο λαχταρούν όλοι…φαντάζουν «βουνό» αν σκεφτεί κανείς  τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να μεταβεί κάποιος σε νησί…. Τα εξοχικά σπίτια με ενοικίαση για μήνα ή σεζόν φαίνεται ότι έχουν την τιμητική τους στις συζητήσεις του κόσμου. Εσείς τι μηνύματα παίρνετε από τους πελάτες σας;

Πραγματικά ισχύει. Τα τηλέφωνά μας χτυπάνε διαρκώς και αυτό μου μας ζητούν οι πελάτες μας είναι σπίτια για σεζόν. Βλέπετε, η αγορά των ακινήτων μεταβάλλεται συνεχώς και προσαρμόζεται πάντα σύμφωνα με τις κατά τόπους κοινωνικό-οικονομικές εξελίξεις. Η κρίση του κορωνοϊού την επηρέασε και σαφώς δεν την άφησε αμετάβλητη. Τα καταλύματα μακροχρόνιας μίσθωσης φέτος έχουν την τιμητική τους και απ’ ότι καταγράφουμε, κατά κύριο λόγο αυτά που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα. Αυτό έχει προκληθεί από την γενικότερη ανησυχία των παραθεριστών για άμεση ιατρική περίθαλψη αν χρειαστεί καθώς και από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις με τα πλοία.

Η διάθεση του κόσμου φέτος φαίνεται ότι γέρνει προς την επιλογή ενοικίασης εξοχικής κατοικίας στα παράλια της περιοχής του, για να αποφύγει μετακινήσεις σε νησιά, τη διαμονή σε ξενοδοχεία, και το κόστος/ρίσκο που επιφέρουν αυτές οι επιλογές μετά την κρίση της πανδημίας.

 

Υπάρχουν ακόμη εξοχικά για ενοικίαση ή έχουμε ήδη αργήσει ;

 

Δεδομένου ότι η τουριστική προσέλευση φέτος ξένων επισκεπτών θα μειωθεί και η αγορά θα κινηθεί κυρίως με τον εγχώριο τουρισμό, θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση και κυρίως για σεζόν. Ιδιοκτήτες που μίσθωναν τα ακίνητα τους με βραχυχρόνια μίσθωση, φέτος τα διαθέτουν για μακροχρόνια.

Οι αποφασισμένοι πελάτες που γνωρίζουν ξεκάθαρα τις ανάγκες τους για το φετινό καλοκαίρι, έσπευσαν και μίσθωσαν έγκαιρα κάποιο ακίνητο για την σεζόν του φετινού καλοκαιριού. Έτσι κατάφεραν να βρουν ακίνητο της επιλογής τους πετυχαίνοντας την βέλτιστη τιμή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα εξοχικά προς ενοικίαση. Παρατηρούμε όμως μια έντονη συρρίκνωση διαθεσιμότητας στα πολύ εμπορικά παραθεριστικά σημεία σε όλη την Ελλάδα.  Υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα ακίνητα αλλά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι σαφώς και η διαθεσιμότητα περιορίζεται αισθητά.

Ποιες είναι οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και τι σας ζητά περισσότερο ο κόσμος; Σπίτια οικονομικά ή πολυτελείς διακοπές για λίγες μέρες στις λεγόμενες βίλες;

 

Ο κόσμος φέτος θέλει να έχει την ασφάλεια του σπιτιού του, ή καλύτερα αν θέλετε στα παράλια κοντά στο σπίτι του. Η πλειοψηφία μας ζητά οικίες σε παραθεριστικά κέντρα της περιφέρειάς του, οπότε όλες οι περιοχές έχουν ζήτηση πλην των μακρινών νησιών, που φαίνονται να προκαλούν μια… ανασφάλεια για διακοπές. Τόσο γιατί οι επισκέπτες θα πρέπει να επιβιβαστούν σε πλοίο ή αεροπλάνο με όλα τα μέτρα που συνεπάγονται, όσο και για τις ιατρικές υπηρεσίες που ενδεχομένως μπορεί να χρειαστούν και θεωρούν ότι δε θα τις έχουν μακριά από τον τόπο τους.

Η ζήτηση που δεχόμαστε είναι για όλους τους τύπους ακινήτων και για όλα τα βαλάντια. Από πολύ μικρά εξοχικά καταλύματα ικανά να στεγάσουν μόνο ένα ζευγάρι, μέχρι μεγάλες βίλες πολλών τετραγωνικών μέτρων με πισίνα. Κατά κύριο λόγο ο κόσμος ζητάει σπίτια που μπορούν να στεγάσουν οικογένειες και αυτό σημαίνει ακίνητα κοντά στα 70τ.μ. με 2 συνήθως Υ/Δ., σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο και σε κοντινή απόσταση από θάλασσα.

5. Δώστε μας κάποια παραδείγματα σπιτιών που ενοικιάζονται για διακοπές, και σε τι τιμές κυμαίνονται για μια οικογένεια ή μια παρέα φίλων.

Τα κόστη για μακροχρόνια μίσθωση ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, την παλαιότητα, τις ανέσεις και την απόσταση από θάλασσα. Φέτος παρατηρούνται μέχρι στιγμής να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Τέτοια ώστε να μπορεί να τα υποστηρίξει μια μέση Ελληνική οικογένεια.

 Αυξημένη ζήτηση έχουν συνήθως τα διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες με ένα ή δύο υπνοδωμάτια. Οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση με ελάχιστη διαμονή τους 4 μήνες, και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή, την μικρότερη παλαιότητα, τις ανέσεις και την απόσταση από τη θάλασσα.

Για παράδειγμα, ένα πολύ μικρό διαμέρισμα(30τ.μ) στο Λουτράκι μισθώνεται για 250 ευρώ το μήνα, με τον ιδιοκτήτη όμως να ζητά το 12μηνο ως ελάχιστη διαμονή. Με τα ίδια χρήματα και τις ίδιες προυποθέσεις μπορεί να κάνει μία οικογένεια διακοπές και στο Λευκαντί και την Ερέτρεια της Εύβοιας.

Στα νησιά η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη…. Οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το πόσο δημοφιλές είναι ένα νησί…. και πόσο «παραδοσιακός» στα οικονομικά θέλω του είναι ο ιδιοκτήτης. Έτσι στη Σαμοθράκη μπορεί μια οικογένεια να κάνει διακοπές με 220 ευρώ το μήνα σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα, και με στάνταρ διαμονή το 12μηνο, στις Σπέτσες με 450 ευρώ το μήνα, σε σπίτι 48τ.μ  και μίσθωση για ένα χρόνο, στην Άνδρο 900 ευρώ μηνιαίως σε οικία 55 τ.μ.

Σε νησιά όπως η Κύθνος, η Σκόπελος, η Τήνος, η Μύκονος και άλλα δημοφιλή κέντρα οι τιμές ξεφεύγουν, αφού ξεκινούν από 1.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσουν και τα 6.000 ευρώ.

Βέβαια σε όλες τις περιοχές τις Ελλάδας υπάρχουν και οι εξαιρέσεις… με κάποιους τυχερούς να βρίσκουν και κατοικίες για διακοπές με 750ε-1000 ευρώ για όλη τη σεζόν!

Επίσης τυγχάνει να υπάρχουν 2-3 οικογένειες που μοιράζονται ένα σπίτι για διακοπές, σε διαφορετική χρονική περίοδο η καθεμιά… και εννοείται και τα χρήματα!

Από την πολύχρονη εμπειρία σας γιατί θεωρείτε ότι υπάρχει αυτό το κύμα…ζήτησης φέτος για σπίτια με το μήνα η τη σεζόν;

Το μοντέλο ενοικίασης εξοχικών για σεζόν «άνθιζε» σε περιόδου προ AirBnb. Σε αυτό το μοντέλο επιστρέφουν φέτος το καλοκαίρι οι έλληνες ιδιοκτήτες, μιας και αποφάσισαν να επιστρέψουν σε διαθεσιμότητα μεγάλης διάρκειας για τα ακίνητα τους και να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης (τακτικός καθαρισμός, αλλαγές κλινοσκεπασμάτων, ενεργή συμμετοχή στα τακτικά checkin κλπ)

Η τάση αυτή φέτος δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εταιρείες που ασχολούνται κατά κόρον με την μίσθωση ακινήτων. Παγκόσμιες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με μεγάλη δραστηριότητα και στην χώρα μας έχουν εντάξει στις υπηρεσίες τους και την μακροχρόνια μίσθωση (ελάχιστο τις 28 ημέρες διαμονής).

Εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που επέφερε αυτή, ο κόσμος φέτος εκφράζει φοβίες για διαμονή σε ξενοδοχεία και επιλέγει πιο οικονομικές και σίγουρες λύσεις κοντά στην περιοχή του. Φέτος οι μισθωτές αναζητούν καταλύματα μακροχρόνιας μίσθωσης για να μπορέσουν να παρέχουν στην οικογένεια τους «πιο ασφαλής» διακοπές. Οι παράγοντες που υπολογίζουν είναι η μείωση των πολλών μετακινήσεων τους καθώς και η οικογενειακή συγκέντρωση σε ένα μόνο κατάλυμα. Επίσης σε μία συγκεκριμένη έδρα εξοχικού μπορεί να συνδυαστεί πιο εύκολα απ’ ότι σε παλαιότερα χρόνια η τηλεργασία με τις οικογενειακές διακοπές.