3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος οι αποβολές στα σχολεία – Έρχεται η «κοινωνική εργασία»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, καθώς και η εξειδίκευση των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν.

Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η «κοινωνική εργασία» στα σχολεία αντί της αποβολής, που αποτελεί μία πολυετή παγιωμένη λύση.

«Κοινωνική εργασία» στα σχολεία

Σχετικά με την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, προβλέπονται αλλαγές που στόχο έχουν την εκπαίδευση μη βίαιων πολιτών.

Ανάμεσα στα συγκεκριμένα μέτρα εντοπίζονται:

Υποχρεωτική εκπαίδευση των μαθητών/ριών στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, τη διαμεσολάβηση και τη μη βίαιη επικοινωνία.
Παιδαγωγική-συμβουλευτική προσέγγιση του μέτρου της αποβολής στη Β/Θμια Εκπαίδευση: αναστολή παρακολούθησης της μαθησιακής διαδικασίας εντός του σχολείου.
Υποχρεωτική «κοινωνική εργασία» στο σχολείο για τους μαθητές που εκφοβίζουν.
Με στόχο την ανάληψη της ευθύνης των πράξεων και την αναγνώριση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς από το παιδί που εκφοβίζει και των ακολούθων του προτείνεται η υποχρεωτική συμμετοχή τους σε ενδοσχολικές δράσεις που προάγουν την κοινωνική ευθύνη, όπως υποστήριξη σε μαθητές/ριες μικρότερων τάξεων (στη μελέτη μαθημάτων κ.λπ.), βοήθεια σε σχολικές δραστηριότητες, φροντίδα του σχολικού περιβάλλοντος, κ.ά. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ιταλία) και τις Η.Π.Α., αναφέρει το αναλυτικό σχέδιο.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, πραγματοποιείται παραπομπή του/της μαθητή/ριας σε δομές της κοινότητας με τις οποίες και συνεργάζεται η Διεύθυνση.

Η εφαρμογή του μέτρου

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου, η πρόταση προβλέπει ότι σε περιπτώσεις ελαφρύτερων παραπτωμάτων, ο μαθητής θα παραμένει στο σχολικό περιβάλλον και θα εκτελεί κοινωνική εργασία κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, προβλέπεται η ένταξη του μαθητή σε ειδικά κέντρα κοινωνικής υποστήριξης όπου η παρέμβαση θα είναι πιο δομημένη και υποστηρικτική.

Η εφαρμογή του μέτρου θα συνοδεύεται από την υποστήριξη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, με στόχο να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των επιπτώσεων, αλλά και ουσιαστική καθοδήγηση του μαθητή.

Η κοινωνική εργασία στο σχολείο εντάσσεται σε μια ολιστική στρατηγική, που βλέπει την ανήλικη παραβατικότητα όχι απλώς ως παράβαση κανόνων, αλλά ως σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών και ψυχολογικών αιτίων.