3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΔΙΕΘΝΗ

Τι είπε ο Δένδιας για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης! Η πρόταση και η απάντηση

«Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων» ανέφερε σε δήλωση του ο Νίκος Δένδιας.

Η Τουρκία απάντησε από την Λιβύη στο γνωστό της δόγμα του «ελάτε να τα βρούμε». Η απάντηση της όμως σίγουρα δεν έχει στα δεδομένα της όσα βάζει ως προαπαιτούμενα η πρόταση της Ελλάδας.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Μήνυμα στην Τουρκία πως Ελλάδα και Αίγυπτος με την σημερινή τους συμφωνία επιβεβαιώνουν και κατοχυρώνουν το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ έστειλε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Τσαβούσογλου όμως που ποντάρει στην τετραμερή, Ιταλίας-Μάλτας-Λιβύης και Τουρκίας την οποία χτίζει η Άγκυρα δεν καταλαβαίνει από τέτοια και έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα, με μία φωτογραφία του με τους ομολόγους τους από την Λιβύη και την Μάλτα, πως οι χώρες της Μεσογείου είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σε απλά ελληνικά οι Τούρκοι επιμένουν πως το δικό τους μνημόνιο έχει νομιμότητα επειδή το έχει υπογράψει ο Σάρατζ και επιμένουν στις διεκδικήσεις τους.

Η Αθήνα πάντως δείχνει πως η σημερινή συμφωνία δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή που ξεκίνησαν με την σημερινή υπογραφή Ελλάδας – Αιγύπτου ως δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και με νόημα έστειλε το μήνυμα (πρόταση) πως «η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία.Το διεθνές δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του. Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν».