3 top δεξιά, ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά στην Ελλάδα έρευνα με αντισώματα από όσους ιάθηκαν από Covid-19

Αξιοποίηση των αντισωμάτων, δηλαδή των κυττάρων-στρατιωτών του οργανισμού μας που έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν κατά μέτωπο τον κορονοϊό, από Ελληνες που κόλλησαν τη νόσο, έγιναν καλά και τώρα έχουν ανοσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο καθηγητής το Σάββατο στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ημερήσιας ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, εξωτερική επιτροπή αιματολόγων παρέδωσε ήδη το πρωτόκολλο στο υπουργείο Υγείας. Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή και με επιστημονικό τρόπο, καθώς μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επικίνδυνη, είπε ο καθηγητής.

Ποιοι θα επιλεγούν

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα καθώς θα πρέπει να επιλεγούν ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορονοϊό και ιάθηκαν. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δημιουργήθηκε και το μητρώο ασθενών με Covid-19, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν αντισώματα συμπολιτών μας για τη θεραπεία άλλων ασθενών. Οι ασθενείς που θα συμμετάσχουν στην μελέτη θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχουν νοσήσει και να είναι αρνητικοί στον μοριακό έλεγχο για 14 ημέρες, όπως επίσης και να έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ισχυρά αντισώματα», δηλαδή τα κύτταρά τους να έχουν αποδεδειγμένα δυνατή άμυνα απέναντι στον κορονοϊό. Η αξιοποίηση αντισωμάτων ασθενών που είχαν Covid-19, μελετάται σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα δε σημαίνει ότι θα φέρει και αποτελέσματα.

Νέο φάρμακο

Εκτός από τα αντισώματα, ελπίδες ότι μπορεί σύντομα να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη που έχει κυριεύσει ολόκληρο τον πλανήτη δίνει ένα νέο φάρμακο που ξεκίνησε να δοκιμάζεται στις ΗΠΑ αλλά είχε «τρέξει» και ως κλινική μελέτη στη χώρα μας. Οπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η δραστική ουσία ρεμντεσιβίρη δοκιμάζεται με τρεις μεθόδους πρόσβασης. Πρόκειται για φάρμακο που δείχνει θετικά αποτελέσματα κατά την αξιοποίησή του σε ασθενείς στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες σε τέσσερα νοσοκομεία, υπάρχει δωρεάν πρόσβαση επίσης σε τέσσερα νοσοκομεία, ενώ μέσω της μελέτης Solidarity που πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), γίνεται μελέτη και σε τρία νοσοκομεία στα οποία συμμετέχει και η χώρα μας. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πάντως ότι κατά την άποψή του το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι αυτό και μάλιστα έχει αποτελέσματα σε ποσοστό 68%, ενώ σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM), η οποία επισφραγίζει την αποτελεσματικότητά του.