ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Απεργία την Πρωτομαγιά παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση της Δευτέρας να ανακοίνωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μετατεθούν οι εορτασμοί για την Εργατική Πρωτομαγιά το πρώτο Σάββατο από την άρση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η ΓΣΕΕ είχε άλλη άποψη.

Μετά και τις αντιδράσεις των κομμάτων, η ΓΣΕΕ κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020. «Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών, κλπ), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.

Τι είχε δηλώσει ο Πέτσας
Υπενθυμίζεται ότι  κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των συντακτών, ανακοίνωσε τη μετάθεση των εορτασμών και ζήτησε την κατανόηση των συνδικάτων. «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά».

Αντιδράσεις
Ωστόσο η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο μέσω του ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, καλεί τους εργαζόμενους να μη μείνουν σιωπηλοί και να συμμετέχουν στις δράσεις που διοργανώνουν αύριο Τρίτη, συνδικάτα, σε εννέα σημεία της Αττικής αλλά και σε όλη την Ελλάδα,  με τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων προφύλαξης.

Όπως είπε οι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά «πρέπει τώρα να πάρουμε μέρος και να κινητοποιούμαστε και αύριο, Μέρα Δράσης για τα εργασιακά ζητήματα, και την Πρωτομαγιά». Υπογράμμισε δε, ότι είναι ανεπίτρεπτο να απαγορευθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αυτή τη λογική και αυτήν την άποψη».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στη συναυλία της Α. Πρωτοψάλτη λέγοντας ότι «και αυτό ήταν δείγμα της κυβερνητικής υποκρισίας», καθώς από τη μια η κυβέρνηση «εκτοξεύει μύδρους και στέλνει αστυνομικές δυνάμεις κατά γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων όταν διαμαρτύρονται και διεκδικούν για να μείνουν όρθιοι και δυνατοί και λέει ότι συνωστίζονται» και από την άλλη, «βλέπουμε να συνωστίζεται ο κ. Πρωθυπουργός ή άλλα κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την -πολύ καλή κατά τα άλλα- ενέργεια της κυρίας Πρωτοψάλτη».

Αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, θεωρούν λανθασμένη την απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Με μια λιτή διατύπωση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε ότι: «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι ακούμε τους ειδικούς επιστήμονες και σεβόμαστε την άποψή τους για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά την Πρωτομαγιά και τον ισχυρό της συμβολισμό, είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ».