ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμοι για την πρώτη διαστημική αποστολή στον Άρη οι Κινέζοι!

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2020, θα πραγματοποιήσει την πρώτη της αποστολή στον Άρη, με κωδικό ονομασίας «Tianwen», που σημαίνει «Ερωτηματικά για τον Παράδεισο».
Προφανώς πρόκειται για ερευνητική αποστολή, σκοπός της οποίας θα είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες, ενόψει της δημιουργίας αποικιών στον «Κόκκινο Πλανήτη».
Για την εκτόξευση του διαστημοπλοίου που θα ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι για τον Άρη, θα χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος Long March-5 , που έχει χρησιμοποιηθεί σε εκτοξεύσεις δορυφόρων.

Το κινεζικό διαστημόπλοιο αναμένεται να αφιχθεί στον «Κόκκινο πλανήτη» τον Φεβρουάριο του 2021.
Στόχος της αποστολής είναι σε πρώτη φάση να τοποθετηθεί ένας δορυφόρος-ανιχνευτής σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Η δεύτερη φάση του σχεδίου, περιλαμβάνει την προσγείωση στην επιφάνεια του πλανήτη και την έξοδο ενός ρομποτικού rover, το οποίο θα διεξάγει μελέτες για περίοδο περίπου τριών μηνών.
Στο πρώτο στάδιο, στόχος της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, είναι να μετρήσουν, μέσω του δορυφόρου-ανιχνευτή, το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, θα χρειαστούν επτά με οκτώ λεπτά για την προσεδάφιση του διαστημικού οχήματος, ώστε να αρχίζει να εκτυλίσσεται η δεύτερη φάση, των μελετών στην επιφάνεια.
Τον Ιανουάριο του 2019, η Κίνα κατέκτησε την πρώτη της… πρωτιά στο Διάστημα, καθώς έγινε η πρώτη γήινη δύναμη που προσεδάφισε ρομποτικό rover στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.