GOOGLE NEWS, slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μεγάλο κόλπο με τα καλώδια του Oruc Reis!

Ο Ερντογάν παίζει με τα νεύρα της Ελλάδας και την διεθνή κοινότητα που τρέχει από πίσω του για να τον συνετίσει κάτι που δείχνει να απολαμβάνει.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Το Oruc Reis την μία σηκώνει άγκυρες και την άλλη περιμένει και παραμένει δεμένο με πολεμικά πλοία της Τουρκίας να είναι έτοιμα να το συνοδεύσουν στο «σταυροδρόμι» των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Αν πράγματι κάνει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τότε η κλιμάκωση είναι προφανής, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει πως θα αντιδράσει.

Τι θα γίνει όμως αν το Oruc Reis κινηθεί στην περιοχή και δεν απλώσει καλώδια; Δεν κάνει δηλαδή σεισμικές έρευνες με οποιαδήποτε δικαιολογία. Για παράδειγμα πως λόγω καιρικών συνθηκών δεν προσφέρεται τώρα η περιοχή για έρευνες.

Εκεί από την μία ο Ερντογάν θα έχει κάνει το κομμάτι του και από την άλλη η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βάλει στο στόχαστρο της ένα ερευνητικό πλοίο το οποίο… δεν κάνει έρευνες .

Το σενάριο είναι ένα από τα πολλά που μελετάει η Ελλάδα καθώς είναι πολύ πιθανό να το χρησιμοποιήσει η Τουρκία για να αποκλιμακώσει την ένταση χωρίς όμως να φανεί πως υποχώρησε.