3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γίνεται με τα Mirage και τα F-16

Πληροφορίες για την πρόοδο των προγραμμάτων των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των προγραμμάτων αναβάθμισης και υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για τα Mirage που στις 23 Δεκεμβρίου 2019,υπογράφηκαν και,την 31η Μαρτίου 2020,ενεργοποιήθηκαν,οι τρεις Συμφωνίες –Πλαίσιο(Σ-Π) για την κάλυψη της,εν συνεχεία,υποστήριξης του στόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), με αντισυμβαλλόμενες τις τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, συνολικού κόστους 260.050.000€ και διάρκειας επτά ετών οι διαδικασίες προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι σε εξέλιξη,και με την ολοκλήρωσή του, θα υπογράφουν τα σχέδια των έξι εκτελεστικών συμβάσεων, δύο ανά εταιρεία, συνολικού ύψους 42.460.000€, για το πρώτο έτος χρηματοδότησης του υποπρογράμματος.

Την σχετική ενημέρωση έκανε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Βουλή λέγοντας πως το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και το εκτιμώμενο κόστος των υποπρογραμμάτων υποστήριξης  βρίσκονται στη διαδικασία ενεργοποίησής τους,σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου προμηθειών.

Για τα F-16 ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την Βουλή πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 προχωρά και το πρωτότυπο εντάχθηκε,σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα,στην ΕΑΒ, στις αρχές του έτους,μετά από σειρά ελέγχων και εργασιών,που εκτελέστηκαν από την ΠΑ και είναι σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισής του.

Το F-16 μετά το πέρας των εργασιών στην ΕΑΒ, οι οποίες,αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2020, προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει,εντός του Α ́τριμήνου 2021,πτήση μεταφοράς στις ΗΠΑ,όπου θα εκτελεσθούν δοκιμές πιστοποίησης,και στη συνέχεια,θα επιστρέψει στη χώρα.

Όπως αναφέρει η απάντηση του Υπουργού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών που έχει αποσταλεί από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, τα επόμενα F-16,θα αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά στην ΕΑΒ, από τον Φεβρουάριο 2021,με προβλεπόμενο πέρας του προγράμματος εντός του 2027.