3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Lockdown: Όλα τα σενάρια για σχολεία, εστίαση και χιονοδρομικά

Κρίσιμες αποφάσεις καλείται να λάβει η επιτροπή αναφορικά με την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Έτσι η συνεδρίαση της Παρασκευής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς οι επιστήμονες καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή για επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να υπάρξει «έκρηξη» των κρουσμάτων και νέα πίεση στο ΕΣΥ.

Οι επιστήμονες λοιπόν καλούνται να μελετήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να λάβουν αποφάσεις για γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ μάλιστα το απόγευμα της Πέμπτης πραγαματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά.

Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων
Οι ειδικοί θα μελετήσουν διεξοδικά τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων αλλά και των καταστημάτων. Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά σχολεία, θα μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και εάν έχει επιβαρύνει το άνοιγμα τους, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Άλλωστε η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ακόμη και διά στόματος πρωθυπουργού ότι προέχει το άνοιγμα των σχολείων. Βέβαια οριστική απόφαση αναμένεται να λάβουν την επόμενη Παρασκευή οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τότε θα έχει καταγραφεί και η πιθανή επιβάρυνση από την κατακόρυφη αύξηση της κινητικότητας των πολιτών.

Αν και τίποτα δεν αποκλείεται, η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων είναι η 1η Φεβρουαρίου. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες μέσα στην Επιτροπή που λένε πως θα ήθελαν να έχουν περισσότερο χρόνο, δηλαδή μια ολόκληρη εβδομάδα – ακόμη και δύο – για να εισηγηθούν το άνοιγμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί της Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι προϋπόθεση για να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια είναι η διενέργεια τεστ και στον προαύλιο χώρο των σχολείων, δηλαδή όχι μόνο μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr που απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού. Κι αυτό προκειμένου να ανιχνεύεται άμεσα η ύπαρξη εστιών και να αναχαιτίζεται η διασπορά. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί. Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν».

Πρακτορεία ΟΠΑΠ
Την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να συζητηθεί και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, τα οποία πιθανότατα θα ανεβάσουν ρολά από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το κυνήγι και το ψάρεμα.

Χιονοδρομικά κέντρα
Από την άλλη οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ξενοδοχειακού τουρισμού που σχετίζεται με τα χιονοδρομικά κέντρα αλλά και οι εμπλεκόμενοι φορείς πιέζουν δεόντως να ανοίξουν τα χιονοδρομικά καθώς λίγες εβδομάδες μετά δεν θα έχει νόημα.

Προσκόμματα που σχετίζονται με την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό αφού οι ειδικοί έχουν διαμηνύσει πως αν επιτραπεί η κυκλοφορία σε άλλους νομούς, είναι πιθανό να υπάρξει διασπορά σε περιοχές που θεωρούνται πράσινες. Κάτι που θα προκαλέσει νέες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Το βασικότερο σενάριο που προκρίνεται είναι να μην ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα πριν τις 8 Φεβρουαρίου. Υπάρχει ένα σενάριο ότι ίσως ανοίξουν στις 8 ή 15 Φεβρουαρίου, ωστόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, δε θεωρείται πιθανή η επαναλειτουργία της πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.