ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντώνης Σαμαράς για Τουρκία: «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»

Ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε εμφανέστατα την αντίθεσή του στα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, αλλά σχολίασε το καυτό θέμα των ελληνοτουρκικών που καλείται η κυβέρνηση να κουμαντάρει.

Αναφορικά με την γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση στο “καυτό” θέμα των ελληνοτουρκικών αλλά και για τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία κλήθηκε να σχολιάσει ο Αντώνης Σαμαράς, δείχνοντας εμφανέστατα την αντίθεσή του και στα δύο αυτά θέματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», σχολιάζοντας αρχικά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, τάχθηκε κατά αυτών λέγοντας «όχι στο δόγμα του κατευνασμού», δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας σε αυστηρό ύφος πως «με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο. «Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς αντιτίθεται και στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρώην πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» αναφέρει χαρακτηριστικά.