3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μνημείο φυσικής Ιστορίας μουριά από το… 1500 στην Πάτρα!

Ένα μνημείο φυσικής Ιστορίας ζητά προστασία. Ο λόγος για την ιστορική μουριά, έμβλημα της Άνω Πόλης Πάτρας, στην συμβολή των οδών Παντοκράτορος και Καρπενησίου, που ζει εκεί από το 1500. Την ανάγκη προστασίας ενός μνημείου της φύσης εφιστά ο ενεργός πολίτης Περικλής Γεραλής, ο οποίος αναφέρεται στο δέντρο που δεσπόζει κάμποσους αιώνες τώρα, στην συμβολή των οδών Καρπενησίου και Παντοκράτορος, γειτνιάζον με τον ομώνυμο Ιερό Ναό. Ο λόγος για την μουριά, που τον κορμό της τρεις άνδρες χρειάζεται για να τον αγκαλιάσουν, ενώ η βάση του κορμού της καλύπτει μέρος της Καρπενησίου.

Και διχασμένος όπως είναι, με τους δύο βασικούς πελώριους και ογκώδεις κλώνους της καλύπτει την οδό Καρπενησίου και ένα μέρος της οδού Παντοκράτορος, δημιουργώντας μια φυσική ομπρέλα στον ακάλυπτο χώρο του οικήματος, που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες, ενώ από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα χρησιμοποιήθηκε για καφενές της Άνω Πόλης.

Τώρα εγκαταλειμμένο το δέντρο, »στενάζει» αντιστεκόμενο στην αδιαφορία και κάθε χρόνο εξακολουθεί να βγάζει τους καρπούς του. Δίπλα στο ανατολικό τμήμα της πλατείας Παντοκράτορος εκτελούνται εργασίες ανάπλασης. Μία πινακίδα, έστω προσωρινά, δίπλα από το δέντρο, θα προκαλούσε την προσοχή του περαστικού και θα