ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τους Αφγανούς να φύγουν από τη χώρα

Στο νότιο Αφγανιστάν, χιλιάδες άποροι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση κάθε μέρα πηγαίνοντας στο Πακιστάν. Αλλά το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν τους αρνείται τη διέλευση, ζητώντας τους να μείνουν και να ξαναχτίσουν τη χώρα τους.

Σήμερα, ο 25χρονος Ζακαριουλά δεν θέλει πραγματικά να «χτυπηθεί από τους Ταλιμπάν», οπότε δεν θα προσπαθήσει να περάσει ξανά τα σύνορα. Περιπλανιέται με άλλους στη μεγάλη, σκονισμένη λεωφόρο αγορών που διασχίζει το Spin Boldak. Το πρώτο πακιστανικό χωριό, το Chaman, βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, στην άλλη πλευρά του συνοριακού σταθμού, το πιο σημαντικό στο νότιο Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ζακαριουλά προσπάθησε να πάει εκεί «πέντε ή έξι φορές». Σε καθένα, οι συνοριοφύλακες των Ταλιμπάν τον εμπόδισαν, βάναυσα «Μας είπαν ότι αφήνουν μόνο ανθρώπους από την περιοχή ή που κάνουν το ταξίδι της επιστροφής» όπως οι έμποροι, λέει- είπε στο AFP.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συνοριοφύλακες των Ταλιμπάν αρνούνται τη διέλευση σε Αφγανούς που θέλουν να φύγουν στο Πακιστάν και δεν έχουν βίζα. «Κάθε μέρα, 8.000 έως 9.000 άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να έχουν τα χαρτιά τους, οπότε απομακρύνονται», δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς των Ταλιμπάν στα σύνορα, ο Μουλά Χακίαρ.

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν επίσης να εδραιώσουν τη νομιμότητά τους και να αποφύγουν τη φοβισμένη φυγή των «ζωτικών δυνάμεων» της χώρας. «Τους λένε:« Αυτή είναι η χώρα σας, δεν πρέπει να την αφήσετε », λέει ο Ραχμαντίν Γουαρντάκ, 25 ετών, που πουλά τα φρούτα του εκεί κοντά.

«Το ισλαμικό εμιράτο ζητά από τις οικογένειες να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν σέβονται τον αφγανικό πολιτισμό», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουλά Νουρ Μοχάμεντ Σαΐντ, ένας από τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν της επαρχίας, αυτό της Κανταχάρ.

Η αφγανική οικονομία έχει παραλύσει εν μέρει από την επιστροφή στην εξουσία των ισλαμιστών στα μέσα Αυγούστου. Πολλοί Αφγανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και το ένα τρίτο του πληθυσμού κινδυνεύει με λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει πλέον καμία εργασία εδώ», εξηγεί ο Ζακαριουλά, ο οποίος ήταν αγρότης στην επαρχία του στην Καμπούλ, 600 χιλιόμετρα μακριά. Μόλις εγκατασταθεί στο Πακιστάν, λέει, θα φέρει την οικογένειά του πίσω στην Καμπούλ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro και AFP