ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Σέρφερ «δάμασε» κύμα ύψους 26 μέτρων! (βίντεο)

Για τους μη μυημένους είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα κύματα στον κόσμο βρίσκονται στις ακτές της Χαβάης και της της Αυστραλίας. Όμως, τα τελευταία δέκα χρόνια, ένα κύμα γνωστό ως Nazaré που βρίσκεται στα ανοιχτά της παραλίας Praia do Norte, σε μια γραφική πόλη στην απόκρημνη δυτική ακτή της Πορτογαλίας, προσελκύει τους καλύτερους μεγάλους σέρφερ στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Forbes, το Nazaré είναι ένα αληθινό κτήνος. Υποστηρίζεται, δε, ότι είναι πολύ πιθανό να σπάσει το μαγικό φράγμα ύψους 30 μέτρων που εδώ και καιρό αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο των μεγάλων σέρφερ. Είναι ένα τέρας της φύσης που δημιουργήθηκε από το Canhão da Nazaré, το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο φαράγγι στην Ευρώπη.

Φτάνοντας σε βάθη 5.000 μέτρων, το φαράγγι λεπταίνει σε ένα σημείο όπου συναντά τη στεριά, διοχετεύοντας τεράστιους όγκους νερού που ταξιδεύουν μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού προς τα πάνω, σχηματίζοντας τεράστιους πύργους νερού που, όταν κορυφώνονται, δεν έχουν πού να πάνε παρά να κατέβουν.

Το γεγονός ότι αυτά τα κύματα σκάνε ακριβώς μπροστά από μια πλατφόρμα στην κορυφή ενός βράχου, φέρνει τους θεατές τόσο κοντά στη δράση που μπορούν να δουν ακόμη και τις εκφράσεις του σέρφερ. Είναι σαν να είναι τλεια σμιλεμένο και σχεδιασμένο για την εποχή των πολυμέσων και των social media.