ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν από Πολωνία: Το Κίεβο στέκεται ισχυρό και ελεύθερο

«Πριν από σχεδόν ένα χρόνο μίλησα εδώ στη Βαρσοβία. Μερικές εβδομάδες μετά ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε τη δολοφονική του επίθεση στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη χερσαία επίθεση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

Ένα χρόνο πριν όλοι περίμεναν την πτώση του Κιέβου και έρχομαι από το Κίεβο και έχω να πω ότι το Κίεβο στέκεται ισχυρό.

Το Κίεβο στέκεται περήφανο. Το Κίεβο στέκεται ψηλά. Και πάνω από όλα το Κίεβο στέκεται ελεύθερο. Οταν η Ρωσία εισέβαλε δεν δοκιμάστηκε μόνο η Ουκρανία, ολόκληρος ο κόσμος δοκιμάστηκε. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε. Η Αμερική δοκιμάστηκε. Το ΝΑΤΟ δοκιμάστηκε. Όλες οι δημοκρατίες δοκιμάστηκαν », ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν από την Πολωνία όπου βρίσκεται μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι σύμμαχοι στάθηκαν ισχυροί απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο Πούτιν πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα διασπαστεί και θα διαιρεθεί, αλλά αντίθετα το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από πριν.

Ο Μπάιντεν λέει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διαιρεθεί και η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα κλονιστεί. Ότι η κτηνωδία δεν θα αλέσει ποτέ τη θέληση των ελεύθερων και ότι η Ουκρανία δεν θα αποτελέσει ποτέ νίκη της Ρωσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ακόμα ότι «όταν ο Πούτιν διέταξε τα τανκς να εισβάλουν στην Ουκρανία, πίστευε ότι θα υποχωρούσαμε, αλλά έκανε λάθος. Η δημοκρατία ήταν πολύ ισχυρή και αντί για μια εύκολη νίκη ο Πούτιν έφυγε με τις ρωσικές δυνάμεις σε σύγχυση».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε να μετατρέψει σε όπλο την ενέργεια για να κάμψη την υποστήριξη στην Ουκρανία αλλά δεν τα κατάφερε και τόνισε πως η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη ένα χρόνο μετά την εισβολή του Πούτιν.

Όπως είπε η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει περήφανα και ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη και δημοκρατική.

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι ο πόλεμος ήταν μια τραγωδία και ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο. Συμπλήρωσε ότι «όλοι μαζί διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν υποστήριξε ότι η ΕΕ προσέφερε πρωτοφανή στήριξη στην Ουκρανία. Τόνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να λιμοκτονήσει τον κόσμο και να επιδεινώσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά αντίθετα οι ΗΠΑ και η G7 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να παραμείνει ενωμένο για να διασφαλίσει ότι «η λαχτάρα και ο πόθος του Πούτιν για γη και εξουσία θα αποτύχει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Ο Πούτιν δεν αμφιβάλλει πλέον για τη δύναμη του συνασπισμού μας, αλλά εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την πεποίθησή μας».
Πρόσθεσε ξανά ότι σε αυτόν τον πόλεμο διακυβεύεται η ελευθερία.

Το ΝΑΤΟ πιο ενωμένο από ποτέ

«Ο ουκρανικός λαός είναι πολύ γενναίος. Η Αμερική, η Ευρώπη, ένας συνασπισμός εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό – ήμασταν πολύ ενωμένοι. Η δημοκρατία ήταν πολύ ισχυρή. Αντί για μια εύκολη νίκη που αντιλαμβανόταν και προέβλεπε, ο Πούτιν έφυγε με καμένα τανκς και τις δυνάμεις της Ρωσίας σε αποσύνθεση», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ο πόλεμος του Πούτιν ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα σπάσει και θα διχαστεί. Αντ’ αυτού, το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ άλλοτε. Πίστευε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως όπλο την ενέργεια, να κάμψει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης, και αντ’ αυτού, εργαζόμαστε για να τερματίσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Τα εγκλήματα πολέμου θα τιμωρηθούν

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Ρωσία θα τιμωρηθούν.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία καθώς η χώρα υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Αποκάλυψε ακόμα πως θα φιλοξενήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος σε μια σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό της 75ης επετείου του οργανισμού.