slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διασώστες του ΕΚΑΒ περιγράφουν τις πρώτες στιγμές της φρίκης!

Ήταν 11:25 το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου όταν σήμανε συναγερμός στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στη Λάρισα, καθώς είχε γίνει γνωστή η μοιραία σύγκρουση τρένων στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς.

Ο γιατρός του ΕΚΑΒ ο Θανάσης Αναστασίου και ο διασώστης Νίκος Πατσιάς είναι από τους πρώτους που φτάνουν στο σημείο της τραγωδίας.

Όπως περιγράφει ο δεύτερος στην κάμερα του ΑΝΤ1, «φτάνοντας αντικρίσαμε φωτιά από το βαγόνι του κυλικείου πολύ φωτιά πολύ καπνό και ανθρώπους στο χωράφι στο σκοτάδι ήταν σαν μία ταινία τρόμου που δεν μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους».

Ο Θανάσης Αναστασίου, αποκαλύπτει με τη σειρά του: «Με το που φτάνουμε εκεί βλέπουμε φωτιά καταλαβαίνουμε ότι ήταν σύγκρουση.  Είδα μία τεράστια φωτιά είδα να καίγονται βαγόνια και να βγαίνουν άνθρωποι από τα πίσω βαγόνια ματωμένη και να ανεβαίνουν την πλαγιά».

Άμεσα ρίχνονται στη μάχη για να σώσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούν.

Την ίδια ώρα το τηλεφωνικό κέντρο σπάει ήδη, οι διαβιβαστριες βάρδιας έχουν ειδοποιήσει όλους τους φορείς και τα νοσοκομεία της πόλης μπαίνουν σε συναγερμό.

Όπως αναφέρει στον ΑΝΤ1 η κ. Λυμπεροπούλου, διαβιβάστρια, «στην αρχή νομίζαμε ότι είναι μία φάρσα όλο αυτό δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά συμβαίνει… από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ψυχραιμία κοιταχτήκαμε με τη συναδέλφισσα και είπαμε τώρα τρέχουμε να τακτοποιήσουμε όλο το σύστημα.»

Στον τόπο της τραγωδίας φτάνουν 45 ασθενοφόρα και πέντε γιατροί και ξεκινά το δύσκολο έργο της διαλογής των ασθενών.

Για τις πρώτες τραγικές στιγμές του δυστυχήματος μίλησε και ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας: «Είναι τρομερά δύσκολο να αποφασίσεις να αφήσεις ανθρώπους στον τόπο του σημείου και να επιλέξεις κάποιον άλλον ο οποίος αντιλαμβάνεσαι ότι η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Πατσιάς, διασώστης, τονίζει ακόμη: «Πήραμε τους βαρέως πάσχοντες με μέσα και πρωτόκολλα γιατί είχαμε μάχη με το χρόνο ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες» και συνεχίζει, «Όταν κατέβεις από το ασθενοφόρο σταματάει να είσαι άνθρωπος και είσαι επαγγελματίας και βάζεις σε πλάνο και τάξη τις γνώσεις σου για να ανταπεξέλθεις».

Εκπαίδευση, πρωτόκολλα, εμπειρία, ομαδικότητα, επαγγελματισμός. Αυτά ήταν τα όπλα τους απέναντι στη φρίκη.

Όσο η τραγική είδηση μαθαίνεται, τόσο το τηλεφωνικό κέντρο κατακλύζεται από τηλεφωνήματα συγγενών, με τα όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι που είχαν να διαχειριστούν την τραγωδία να συγκλονίζουν.

«Είχαν αγωνία έκλαιγαν ……ακόμα παραλαμβάναμε, είχαμε ονόματα ανθρώπων δεν θα μπορούσαμε να πούμε ονόματα ήταν πολύ δύσκολη η θέση η δική μας» περιγράφει η κ Λυμπεροπούλου.

Στο σημείο συνεχίζουν να φτάνουν ασθενοφόρα και το ξημέρωμα όσοι έχουν επιζήσει έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Ο Δημήτρης Κουτσογιάννης περιγράφει τις ανατριχιαστικές σκηνές που αντίκρισε. «Εμείς είχαμε το δύσκολο έργο της μεταφοράς των θυμάτων οι περισσότεροι απανθρακωμένοι διαμελισμένοι», είπε. Ο Γιάννης Γούλας πρόεδρος εργαζομένων με τη σειρά του τόνισε: «Σαν να ανοίγεις την πόρτα και να μπαίνεις σε έναν άλλο χώρο ο οποίος είναι η κόλαση αυτό αισθανόμασταν αυτό βλέπει αυτό του μένει όσες μέρες και να περάσουν δεν ξεχνιέται».

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1