3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Το πόρισμα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Η συνεδρίαση έγινε μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΠ και Προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

Η σεισμική ακολουθία στον Δήμο Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης εξελίσσεται φυσιολογικά, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα έως τώρα δεδομένα.
Η Επιτροπή συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες στον Δήμο Φαιστού. Επίσης, προτείνεται στους πολίτες να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις.
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας οφείλεται σε ρήγμα μικρού μήκους, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως στον θαλάσσιο χώρο.
Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Ανησυχία για τα 5,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Μια δύσκολη νύχτα βιώσαν πάντως οι κάτοικοι στην περιοχή της Μεσαράς έπειτα από τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη νότια Κρήτη το βράδυ της Πέμπτης (19/05).

Ακόμα και με το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι ήταν ανάσταστοι από το πλήθος μετασεισμών που σημειώνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που διανυκτέρευσαν σε πλατείες μακριά από τα σπίτια τους ενώ υπήρξαν αναφορές για ζημίες σε διάσπαρτα κτήρια.

Τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός που σημειώθηκε Νοτιοδυτικά της πόλης των Μοιρών, κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας σε σούπερ μάρκετ, με τα προϊόντα να πέφτουν από τα ράφια στο έδαφος.

Οι τοπικές αρχές παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή υπό τον φόβο τα σεισμικά φαινόμενα να συνεχιστούν ενώ οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Η επιστημονική κοινότητα όπως πάντα επεξεργάζεται και αναλύει τα δεδομένα με ψυχραιμία, χωρίς καμία διάθεση για πανικό.

Αρχικά οι επιστήμονες θεωρούν πως ο χθεσινός σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι και επικεντρώνονται στην ανάλυση για το πως μπορεί να εξελιχθεί το φαινόμενο.

Ο Άκης Τσελέντης προβλέπει ότι το φαινόμενο θα αρχίσει να εξασθενεί αλλά συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες σπιτιών που χτίστηκαν πριν το 1970 να κάνουν ελέγχους.

«Αναμένουμε η μετασεισμική δράση να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες ημέρες και μετά από περιόδους μηδενικής σεισμικότητας για μικρά χρονικά διαστήματα να έχουμε κάποιο λίγο μεγαλύτερο μετασεισμό γύρω στο 4. Το όλο φαινόμενο μπορεί να κρατήσει ακόμα και 2 μήνες πριν αποσβεσθεί τελείως», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Μιλώντας στην εκπομπή «LIVE NEWS» στο MEGA, o καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, ανέφερε πως δεν προκαλεί εντύπωση η ανησυχία που προκαλείται από το «χτύπημα» ενός σεισμού: «Είναι λογικό κάθε φορά που εκδηλώνεται κάποιος ισχυρός σεισμός να υπάρχει ανησυχία. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα. Έχουμε να δούμε ισχυρό σεισμό από αυτόν του Αρκαλοχωρίου. Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό», δήλωσε.

Ερωτώμενος αν ανησυχεί για τη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό, που επίσης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, σημείωσε: «Ο Κορινθιακός με ανησυχεί όσο με ανησυχούν και η θρακομακεδονική ζώνη, όσο με ανησυχούν και τα ιόνια νησιά. Δεν υπάρχει απόλυτη περίοδος επαναλήψης ενός ισχυρού σεισμού σε μία περιοχή. Το να πούμε ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα γίνει στην Ελλάδα, όποτε γίνει, θα γίνει στον Κορινθιακό, δεν μπορούμε να το πούμε».