Ο μύκητας Ασπέργιλλος, η μούχλα του οποίου είναι σε θέση να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και την αναπνοή, μπορεί να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως καθώς εξαπλώνεται σε περισσότερες βόρειες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όπως δήλωσε ο Norman van Rhijn, ερευνητής του Wellcome Trust στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, ο κόσμος πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής όσον αφορά την άνοδο των μυκητιακών παθογόνων, τα οποία ευδοκιμούν σε μια μεγάλη ποικιλία περιβαλλόντων, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών χώρων των σπιτιών. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις θα αποτελούν παράγοντα για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, δήλωσε ο ερευνητής.
Μια τέτοια ασθένεια είναι η ασπεργίλλωση, η πνευμονική νόσος που προκαλείται από σπόρια του μύκητα Ασπέργιλλου και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα ανθρώπινα όργανα.
Ο εν λόγω μύκητας μπορεί να έχει και θετικά οφέλη και χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή και την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ζύμωσης σάλτσας σόγιας και σάκε.
Ο μύκητας που φέρει την ένδειξη «επείγουσα απειλή» από το CDC εξαπλώνεται ταχέως, σύμφωνα με μια νοσοκομειακή μελέτη
Δεν νοσούν όλοι από την εισπνοή των σπορίων του, αλλά ο θανατηφόρος μύκητας μπορεί να είναι ιδιαίτερα απειλητικός για άτομα με παθήσεις όπως άσθμα και κυστική ίνωση ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, η έρευνα για τους μύκητες δείχνει ότι ο Aspergillus fumigatus θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ένα επιπλέον 77% των εδαφών της Ευρώπης έως το 2100 ως αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης ορυκτών καυσίμων ανά την υφήλιο, εκθέτοντας δυνητικά στη μόλυνση εννέα εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο είδος μύκητα μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε υψηλές θερμοκρασίες σε κομπόστ, γεγονός που εξηγεί γιατί ευδοκιμεί στην θερμοκρασία των 37°C του ανθρώπινου σώματος.
«Ο τρόπος ανάπτυξής του στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να παρείχε στον Aspergillus fumigatus το πλεονέκτημα φυσικής κατάστασης που απαιτείται για να αποικίσει τους ανθρώπινους πνεύμονες», δήλωσε η καθηγήτρια Ιλέιν Μπίγκνελ, διευθύντρια στο Κέντρο Ιατρικής Μυκητολογίας MRC στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.
Ένα άλλο είδος μύκητα, ο aspergillus flavus, ευδοκιμεί σε καλλιέργειες και θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ένα επιπλέον 16% των εδαφών της βόρειας Κίνας, της Ρωσία, της Σκανδιναβίας και στην Αλάσκα έως το 2100, πρόσθεσαν οι ερευνητές.